Zakon o javnim nabavkama: Najniža cijena više nije garancija za dobijanje posla

Vlada je juče usvojila prijedlog zakona o javnim nabavkama, kojim se, kako je objašnjeno nakon sjednice, unapređuju cjelokupne politike kroz uvođenje potpune elektronske komunikacije i povećanje transparentnosti, povećava se konkurencija… Na taj način se, kažu, stvara prostor za efikasnije trošenje državnog novca i vremena, gdje neće biti odbijanja ispravnih ponuđača usljed formalnih razloga. Premijer Duško Marković je konstatovao da je ovaj zakon dugo pripreman.

– Ciljevi njegovog donošenja su veća efikasnost u trošenju državnog novca uz evropske standarde transparentnosti i odgovornosti, ocijenio je premijer.

V.d. generalne direktorice za politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija Jelena Jovetić je objasnila da je novina pojednostavljenje postupaka, uvođenje novih rokova za postupanje naručilaca, modernizacija kroz nove institute…

-U sistemu vrednovanja ponuda sada će biti osnovni i jedini kriterijum ekonomski najpovoljnija ponuda, što naručiocima otvara prostor da se vrednovanje ponude obavlja ne samo na osnovu najniže cijene, već i ostalih kriterijuma, prvenstveno kvaliteta. Prvi put u javne nabavne uvodimo odredbe koje tangiraju izmjene ugovora i eventualno njegov raskid, objasnila je Jovetić.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *