Zakon o javnim nabavkama: Najniža cijena više nije garancija za dobijanje posla

Dodajte komentar

Vlada je juče usvojila prijedlog zakona o javnim nabavkama, kojim se, kako je objašnjeno nakon sjednice, unapređuju cjelokupne politike kroz uvođenje potpune elektronske komunikacije i povećanje transparentnosti, povećava se konkurencija… Na taj način se, kažu, stvara prostor za efikasnije trošenje državnog novca i vremena, gdje neće biti odbijanja ispravnih ponuđača usljed formalnih razloga. Premijer Duško Marković je konstatovao da je ovaj zakon dugo pripreman.

– Ciljevi njegovog donošenja su veća efikasnost u trošenju državnog novca uz evropske standarde transparentnosti i odgovornosti, ocijenio je premijer.

V.d. generalne direktorice za politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija Jelena Jovetić je objasnila da je novina pojednostavljenje postupaka, uvođenje novih rokova za postupanje naručilaca, modernizacija kroz nove institute…

-U sistemu vrednovanja ponuda sada će biti osnovni i jedini kriterijum ekonomski najpovoljnija ponuda, što naručiocima otvara prostor da se vrednovanje ponude obavlja ne samo na osnovu najniže cijene, već i ostalih kriterijuma, prvenstveno kvaliteta. Prvi put u javne nabavne uvodimo odredbe koje tangiraju izmjene ugovora i eventualno njegov raskid, objasnila je Jovetić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *