Kineski radnik na auto-putu zaradi 5.000 eura, a crnogorski 600

Dodajte komentar

Prosječna mjesečna zarada kineskog radnika na auto-putu iznosi 4.990 eura, dok je kod crnogorskog državljanina ona 592 eura, proizilazi iz izvještaja kompanije CRBC, glavnog izvođača na dionici auto-puta Podgorica Kolašin,u koji su Vijesti imale uvid.

U napomenama uz finansijske izvještaje za 2018. godinu navedeno je da je za isplaćene zarade u Kini potrošeno 86,2 miliona eura, kao i da je na projektu gradnje dionice auto-puta lani bilo angažovano 1.436 kineskih državljana. Prema tome, dobija se da je godišnji trošak za zarade po zaposlenom iz Kine iznosio 59.885 eura, ili mjesečno 4.990 eura.

U tim napomenama navedeno je da je za zarade 176 crnogorskih državljana zaposlenih u CRBC trošak iznosio 1,25 miliona eura, što je godišnje 7.107 eura po radniku ili 592 eura mjesečno.

Postoji i stavka troškovi zarada zaposlenih stranci, od 21,5 miliona eura. U CRBC su prošle godine radila i 42 stranca iz drugih država, ali se ova stavka ne odnosi samo na njih već je tu i dio zarade naknade koje kineski radnici dobijaju u Crnoj Gori jer se njihova plata ili njen najveći dio uplaćuje na njihove račune u Crnoj Gori.

Za zarade top menadžmenta CRBC-a u prošloj godini isplaćeno je 292 hiljade eura, ali nije naveden njihov broj. Navedno je i da je za doprinose za zarade Kina isplaćeno 714 hiljada eura, dok je za domaće radnike plaćeno 143 hiljade eura.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *