Građani radije biraju odlazak na šalter od e-usluga

Dodajte komentar

Građani i dalje radije biraju tradicionalni pristup uslugama javne administracije nasuprot elektronskim uslugama, pa je tako više od 60 odsto ispitanika istraživanja agencije Ipsos kazalo da bi radije izabralo odlazak na šalter bez obzira da li e-usluge koštaju jednako ili su jeftinije.

Istraživanje je predstavljeno na Infofestu, a podaci govore da čak tri četvrtine građana nisu korisnici e-usluga, ali da među onima koji jesu – čak 73 odsto njih je bilo zadovoljno pruženom uslugom.

Situacija je potpuno drugačija kada je riječ o preduzećima, među kojima se više od 75 odsto tj. više od tri četvrtine opredjeljuje za elektronske usluge, takođe bez obzira da li je cijena ista ili manja.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović cijeni da će rezultati ovog istraživanja značajno doprinijeti sagledavanju stanja u oblasti razvoja e-uprave u Crnoj Gori i da će nam pomoći da kreiramo dalje smjernice u pravcu prepoznavanja potreba crnogorskih građana i privrede kad je u pitanju oblast digitalizacije usluga javne uprave.

“Ministarstvo javne uprave, u okviru svojih nadležnosti koordinira procesom razvoja e-usluga u Crnoj Gori i važan dio ovog procesa je i analiza postignutih rezultata, koji se najbolje mogu sagledati kroz mjerenje zadovoljstva korisnika i stepen korišćenja e-usluga. Istraživanje koje danas predstavljamo rezultat je višemjesečnog zajedničkog rada Ministarstva javne uprave, UNDP i kompanije IPSOS, u okviru projekta koji finansira Evropska unija. Cilj ovog sveobuhvatnog istraživanja je bio da se identifikuju stvarne potrebe građana i preduzeća“, kazala je Pribilović.

Ona je kazala da na portalu e-uprave, kojim upravlja Ministarstvo javne uprave predstavlja centralno mjesto za pružanje e-usluga javne administracije.

Na njemu se trenutno nalazi 567 usluga, a broj zahtjeva koji su građani i privreda od početka ove godine podnijeli preko portala je povećan za 43 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„To nam daje za pravo da budemo optimisti kada je u pitanju dalji razvoj e-uprave“, zaključila je Pribilović.

(CdM)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *