SAD dobile “zeleno svijetlo” za uvođenje tarifa Evropi

Svjetska trgovinska organizacija (STO) podržala je zahtjev SAD za uvođenje tarifa na 7,5 milijardi dolara vrijednu evropsku robu zbog, kako je saopšteno, nezakonitih subvencija koje su evropske vlade dodijelile proizvođaču aviona Erbasu.

Zvanični Vašington je ranije saopštio da želi da uvede tarife u visini do 100 odsto na 11,2 milijarde dolara vrijedan godišnji izvoz evropskih proizvoda u SAD, podsjeća američka mreža CNBC.

Kako prenosi Tanjug, u hitnoj reakciji na presudu STO, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem je istakla da bi nove tarife SAD bile “kratkovide i kontraproduktivne”. Ona je poručila da su i EU i SAD krive za subvencionisanje Erbasa i Boinga, i da će “međusobno nametanje kontramera” samo nanijeti štetu preduzećima i ljudima s obe strane Atlantika.

EU je saopštila da želi novi režim kada je riječ o subvencijama u avio-industriji i da želi da postigne dogovor sa Vašingtonom. Ipak, Malmstremova je u svojoj izjavi poručila da su kontratarife i dalje “na stolu”.

“Ukoliko SAD odluče da uvedu mjere koje je odobrila STO, to će gurnuti EU u takvu situaciju da nećemo imati drugu mogućnost nego da učinimo isto”, rekla je Malmstrem.

Check Also

Ovo je najskuplji SUV na svijetu (video)

Startna cijena SUV modela Karlmann King iznosi 1,8 miliona dolara, a u zavisnosti od želja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *