Počela izgradnja žičare prema Đalovića pećini

Dodajte komentar

Početkom izgradnje žičare iznad Đalovića klisure, Uprava javnih radova napravila je još jedan krupan korak u realizaciji projekta turističke valorizacije Đalovića pećine. Kako ističu, riječ je o jednoj od nekoliko građevinskih faza, koje će prirodne ljepote najveće i najduže pećine u Crnoj Gori učiniti pristupačnim za posjetioce. Procijenjena vrijednost kompletne investicije je 18 miliona eura, obezbijeđenih kapitalnim budžetom Vlade Crne Gore.

“Radnici preduzeća „Novi Volvoks“, sa kojim je Uprava ugovorila izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova, proteklih dana su izlili prve betonske stope za noseće stubove i početnu stanicu. Vrijednost montaže i stavljanja u funkciju oko 1,7 kilometra duge žičare je blizu 3,9 miliona eura.  Planirane su dvije gondole sa po osam mjesta za turiste, kapaciteta 75 osoba na sat, pomoću kojih će vožnja do servisnog objekta na ulazu u pećinu trajati šest minuta. Imajući u vidu prirodni ambijent, nema sumnje da će ovakav prolazak preko Đalovića klisure za posjetioce predstavljati poseban doživljaj”, objašnjavaju iz Uprave za javne radove.

Dinamika radova uveliko će, kako napominju, zavisiti od vremenskih prilika, ali i od savladavanja građevinskih izazova, s obzirom na činjenicu da se dio nosećih stubova žičare nalazi na prilično nepristupačnim planinskim lokacijama.

“Ukoliko ovi faktori budu na našoj strani, očekujemo da će najveći dio posla biti završen u drugoj polovini naredne godine.

Na području od naselja Bistrice do manastira Podvrh, gdje će se nalaziti parking i početna stanica žičare, u toku je izgradnja pristupne saobraćajnice, u vrijednosti od oko 4,2 miliona eura. Duž 5,2 kilometara duge dionice kao ojačavajuće potporne elemente preduzeće „Crnagoraput“, koje je nakon postupka javne nabavke dobilo ovaj posao, koristilo je sistem slaganja kamenja u gabionima, a zbog velike količine podzemnih voda na više mjesta građeni su ispusti i kanali za odvod”, dodaju oni.

Na dijelu puta gdje je to već moguće, danas su počele i pripreme za postavljanje odbojne ograde.

Uprava javnih radova nedavno je u posao uvela i kompaniju „Elektro tim“ iz Budve, u cilju obezbjeđenja elektroenergetske infrastrukture za potrebe žičare i pratećih elemenata. Ona je počela pripreme za gradnju trafostanice 35/10 kV, u vrijednosti od 1,2 miliona eura, prenosi CdM.

Narednih dana biće objavljena tenderska dokumentacija za izradu glavnog projekta i izgradnju centra za posjetioce, nakon što je Uprava javnih radova prihvatila idejno rješenje projektantske kuće „Arhing inženjering“.

Procijenjena vrijednost ovog objekta je 800 hiljada eura.

“Kada je riječ o uređenju same pećine, strogo će se voditi računa o očuvanju njenih prirodnih ukrasa, pa je predviđeno specijalno osvjetljenje, korišćenje montažnih staza i posebnog materijala. Planiran je i servisni objekat, koji će biti krajnja stanica žičare i mjesto sa kojeg će posjetioci ulaziti u pećinu”, dodaju oni.

Izrada Glavnog projekta za opremanje pećine i servisni objekat je takođe u toku, a odmah po dostavljanju mišljenja revidenta Uprava javnih radova će objaviti tender za izbor izvođača radova.

Đalovića pećina u nad Vražjim firovima u planinskom području bjelopoljske opštine prepoznata je kao značajan turistički potencijal.

Duga je oko 18 kilometara, do sada je istraženo oko 12 kilometara, a sastoji se od većeg broja kanala, hodnika, dvorana i jezera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *