Kvalitet goriva uglavnom po standardima

Na benzinskim stanicama se u toku ove godine isporučivalo gorivo koje uglavnom ispunjava zahtjeve propisane standardima, pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove.

“Imajući u vidu broj uzoraka tečnog goriva uzetih u ovoj godini i rezultate ispitivanja, odnosno broj uzoraka koji nijesu bili usaglašeni sa propisanim zahtjevima, može se konstatovati da je kvalitet goriva na našem tržištu uglavnom u skladu sa propisanim standardima”, saopšteno je ovom listu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ove je godine do 20. septembra izvršeno 67 inspekcijskih pregleda benzinskih stanica u kojima je uzeto ukupno 177 uzoraka.

“Za 176 uzetih uzoraka ovlašćena kontrolna kuća je izdala sertifikat o usaglašenosti sa propisanim zahtjevima, dok je za jedan uzorak dostavljen izvještaj da nije usaglašen sa propisanim zahtjevima standarda. Neusaglašenost se odnosi na destilaciju, tačku paljenja, a radi se o motornom benzinu euro super 95 na benzinskoj stanici preduzeća Euro petrol u Danilovgradu”, kazali su predstavnici Uprave.

Dodali su da je u ovom slučaju inspektor donio rješenje o zabrani prometa tečnog goriva, do otklanjanja nepravilnosti.

U slučaju kada se utvrdi da gorivo nije usaglašeno sa propisanim zahtjevima, inspektor preduzima mjeru zabrane točenja tog goriva, koja se izvršava pečaćenjem aparata za točenje i rezervoara u kojem je skladišteno to gorivo na benzinskoj stanici, do otklanjanja utvrđene nepravilnosti.

“Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna za pravno lice u iznosu od 3.000 do 20.000 eura, a za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 300 do 2.000 eura, za preduzetnika je ta kazna od 1.500 do 6.000 eura”, objasnili su predstavnici Uprave.

Kazali su da je lani izvršeno 113 inspekcijskih pregleda, kojima su obuhvaćena 322 točna aparata na benzinskim stanicama, sa kojih je uzeto ukupno 322 uzorka.

“U prošloj godini je u tri slučaja utvrđeno da gorivo nije usaglašeno sa propisanim zahtjevima, pa su inspektori u sva tri slučaja preduzeli mjeru zabrane točenja goriva do otklanjanja utvrđene nepravilnosti i izdali šest prekršajnih naloga i to tri preduzećima u iznosu od 9.000 eura i tri odgovornim licima u ukupnom iznosu od 900 eura”, saopštili su predstavnici Uprave, ne precizirajući o kojim kompanijama i benzinskim stanicama se radi.

Check Also

Hoće li korona virus ubiti gotovinu

Prije četiri godine, Kenneth Rogoff, bivši prvi ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), počeo je snažnu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *