Vlada u minusu 70 miliona

Dodajte komentar

Deficit budžeta za sedam mjeseci ove godine iznosi 69,6 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija. Samo u julu deficit Vlade je iznosio 6,3 miliona eura. Prihodi budžeta su od januara do jula iznosili 998,1 milion, dok su rashodi bili 1,067 milijardi eura.

– U periodu januar-jul tekuće godine ostvaren je deficit budžeta u iznosu od 69,6 miliona eura ili 1,4 odsto BDP-a, što je za 143,9 miliona eura manje u odnosu na planirani, a u odnosu na uporedni period prethodne godine manje za 17,5 miliona eura – pokazuju podaci Ministarstva finansija, na čijem čelu je Darko Radunović.

Prihodi budžeta u periodu januar-jul, od 998,1 milion su u odnosu na plan viši za 10,4 miliona ili 1,1 odsto, dok su u odnosu na isti period 2018. godine viši za 73,6 miliona eura ili osam odsto.

– Sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na isti period prethodne godine, pri čemu je naplata poreza na dodatu vrijednost veća za 35,4 miliona eura, doprinosa za 17,5 miliona eura i akciza za 5,9 miliona eura. Pozitivno odstupanje poreskih prihoda rezultat je pozitivnih makroekonomskih kretanja, naplate poreskih potraživanja shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, sprovođenja redefinisane akcizne politike, kao i jačanje poreske discipline – naveli su iz ministarstva.

Izdaci budžeta u istom periodu, od 1,067 milijardi eura, iznose 22,2 odsto BDP-a i u odnosu na planirani manji su za 133,5 miliona eura, odnosno 11,1 odsto.

– U strukturi potrošnje, tekuća budžetska potrošnja ostvarena je na nivou od 962,6 miliona eura i manja je za 51,3 miliona eura ili 5,1 odsto u odnosu na planiranu kao rezultat niže realizacije gotovo svih kategorija izdataka u okviru tekuće budžetske potrošnje. Pored navedenog, kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 105,1 milion eura, što je manje za 82,1 milion eura ili 43,9 odsto od planiranog. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, izdaci budžeta su ostvareni u većem ukupnom iznosu od 56,1 milion eura usled povećanja transfera insitucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru, bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca i transfera socijalne sigurnosti – naveli su iz MF-a, koje je sa zakašnjenjem od pola mjeseca objavilo podatke o izvršenju budžeta.

Pozajmili 750.000.000 eura

Prošle sedmice Vlada se zadužila 500 miliona eura emitovanjem obveznica po kamatnoj stopi od 2,55 odsto. Iz Vlade, koju vodi Duško Marković, kazali su da je to najpovoljnije zaduživanje države, jer je postignut najveći rok dospijeća i najniža kamatna stopa.

Međutim, kamatna stopa po kojoj je Crna Gora emitovala obveznice skoro je duplo veća od kamate po kojoj je to isto uradila Hrvatska. Tačnije, Crna Gora se zadužila po duplo većoj kamatnoj stopi nego Hrvatska koja je emitovala obveznice po kamatnoj stopi od 1,32 odsto. Srbija je emitovala obveznice po kamatnoj stopi od 1,61 odsto.
Vlada je do sada u 2019. godini pozajmila ukupno 750 miliona eura. Lani su pozajmili 1,1 milijardu eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *