Visa i Mastercard oklijevaju s podrškom Facebookovoj valuti libri

Dodajte komentar

Kartičarske kuće Visa i Mastercard i grupa finansijskih partnera mogli bi preispitati učestvovanje u Facebookovom projektu izdavanja libre, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na upućene neimenovane izvore.

Finansijski partneri u projektu ne žele se naći pod lupom regulatora i odbili su zahtjev Facebooka da javno iskažu podršku libri, piše WSJ u izvještaju objavljenom u utorak.

Direktori Libra Associationa, udruženja koje bi trebalo da upravlja librom, pozvani su u četvrtak na sastanak u Washington, doznaje list. Bloomberg je odvojeno izvijestio da i PayPal Holdings Inc i Stripe imaju određene rezerve prema formalnom učešću u Facebookovom projektu.

U osvrtu na izvještaj WSJ-a, Facebookov direktor za libru David Marcus napisao je na Twitteru da mu nije poznato da bilo koja kompanija “nije spremna javno da pomogne projekat”.

“Uvjeravam vas da se jako smireno i s velikim pouzdanjem bavimo legitimnim bojaznima koje je libra podstakla, s naglaskom na razgovorima o vrijednosti digitalnih valuta”, dodao je Marcus.

Reuters je prošle nedjelje izvijestio da bi Facebook mogao odložiti izdanje libre kako bi otklonio dvoumljenja regulatora širom svijeta.

Društvena mreža planira da pokrene libru u junu iduće godine u partnerstvu s drugim članovima Libra Associationa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *