Visa i Mastercard oklijevaju s podrškom Facebookovoj valuti libri

Kartičarske kuće Visa i Mastercard i grupa finansijskih partnera mogli bi preispitati učestvovanje u Facebookovom projektu izdavanja libre, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na upućene neimenovane izvore.

Finansijski partneri u projektu ne žele se naći pod lupom regulatora i odbili su zahtjev Facebooka da javno iskažu podršku libri, piše WSJ u izvještaju objavljenom u utorak.

Direktori Libra Associationa, udruženja koje bi trebalo da upravlja librom, pozvani su u četvrtak na sastanak u Washington, doznaje list. Bloomberg je odvojeno izvijestio da i PayPal Holdings Inc i Stripe imaju određene rezerve prema formalnom učešću u Facebookovom projektu.

U osvrtu na izvještaj WSJ-a, Facebookov direktor za libru David Marcus napisao je na Twitteru da mu nije poznato da bilo koja kompanija “nije spremna javno da pomogne projekat”.

“Uvjeravam vas da se jako smireno i s velikim pouzdanjem bavimo legitimnim bojaznima koje je libra podstakla, s naglaskom na razgovorima o vrijednosti digitalnih valuta”, dodao je Marcus.

Reuters je prošle nedjelje izvijestio da bi Facebook mogao odložiti izdanje libre kako bi otklonio dvoumljenja regulatora širom svijeta.

Društvena mreža planira da pokrene libru u junu iduće godine u partnerstvu s drugim članovima Libra Associationa.

Check Also

Dobre navike koje vode do značajnih ušteda

„Ne mogu sada da mijenjam stil života“, „Toliko brige oko sitnica stvara mi pritisak“, „Sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *