Trgovinski rat će Njemačku koštati 30 milijardi eura

Dodajte komentar

Neizvjesnost i dugotrajnije birokratske procedure proizašle iz trgovinskog rata Kine i Sjedinjenih Država koštaće ove godine izvozno orijentisanu njemačku privredu 30 milijardi eura, citira dnevnik “Die Welt” procene Njemačke privredne komore.

Zbog globalnih trgovinskih napetosti njemački izvoz će ove godine gotovo stagnirati, pokazuje izvještaj DIHK na koje se poziva berlinski dnevnik.

“U tekućoj godini teško ćemo premašiti nulu u stavci rasta izvoza, što znači da će rast našeg izvoza biti više od 30 milijardi eura manji u odnosu na ionako slabu prošlu godinu”, rekao je predsjednik DIHK Erik Švajcer.

Troškovi koji proizilaze iz produženih birokratskih procedura takođe su znatni, ističu u DIHK. Napominju tako da su ove godine izdali rekordnih 1,34 miliona potvrda o porijeklu.

To je dugotrajan, ali važan postupak za izvoznike koji nastoje da spreče da trgovinske sankcije usmjerene na druge zemlje obuhvate i njihovu robu.

Na njemačke izvoznike utiču i pripreme za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, navode u komori.

U prvoj polovini godine Britanija je bila osmi po veličini trgovinski partner Njemačke – prvi je put bila lošije rangirana od Poljske, i to zbog priprema kompanija za ponovno uvođenje regulatornih barijera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *