Srbija prodaje loša potraživanja banaka u stečaju

Agencija za osiguranje depozita kao stečajni upravnik ponudila је na ustupanje uz naknadu portfelj nominalne vrijednosti veće od milijardu eura.

Portfelj čine potraživanja osam banaka u stečaju, a u istu svrhu u ime i za račun Republike Srbije ponuđena su i potraživanja prema pravnim licima čija je nominalna vrijednost 772,7 miliona eura.

Ponuda za ustupanje uz naknadu potraživanja banaka u stečaju i države prema pravnim licima čija je nominalna vrijednost 1,82 milijarde eura je očekivan potez i dio strategije rešavanja loših potraživanja čije unovčavanje se sada pokušava.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić dodaje da će pravu vrijednost potraživanja odrediti – tržište.

“To je deo strategije koja je prije par godina postavljena od strane regulatornih tijela, Narodne banke Srbije prvenstveno, kao i Agencije za osiguranje depozita i sanacije banaka, i u koordinaciji sa Ministarstvom finansija”, objašnjava Grubišić.

Najveće ponuđeno je potraživanje Beobanke a.d. u stečaju koje iznosi 355,5 miliona eura, sledi Nova Agrobanka ad u stečaju sa 196,8 miliona eura potraživanja, PB Agrobanka ad u stečaju – 136,3 miliona eura a 131,7 miliona eura su nominalno vredna potraživanja Privredne banke a.d. Beograd u stečaju.

U ovom paketu su potraživanja Univerzal banke a.d. u stečaju vrijedna 99 miliona eura, Razvojne banke Vojvodine nominalno vrijedna 89,9 miliona eura, Jugobanke a.d. u stečaju vrijedna 22,6 miliona eura i Beogradske banke a.d. u stečaju koja su nominalno vrijedna 17,1 milion eura.

Prodaju se, navodi Grubišić, loša potraživanja banaka u stečaju kao i države prema pravnim licima.

Check Also

Najbolji kvartalni rezultat cijena nafte u tri decenije

Cijene nafte zabilježile su najbolji kvartalni rezultat u posljednjih 30 godina tokom tri mjeseca, zaključno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *