Simboličan rast plata i penzija manji od rasta inflacije

Dodajte komentar

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini od 5,1 odsto nije doprinio nikakvom rastu životnog standarda, jer je simboličan rast plata i penzija bio manji od rasta inflacije.

Prosječna plata u 2018. iznosila je 511 eura, svega jedan euro ili 0,19 odsto veća nego godinu ranije. Prosječna penzija na kraju prošle godine bila je 283,8 eura, odnosno 4,2 eura ili 1,5 odsto veća nego u 2017.

Prošlogodišnja stopa inflacije bila je 2,6 odsto, što znači da su u godini značajnog ekonomskog rasta plate u realnoj vrijednosti pale za 2,4 odsto, a penzije za 1,1 odsto.

Kada se početkom prošle godine premijer Duško Marković pohvalio rastom u 2017, desila se ista situacija da su primanja građana imala pad realne vrijednosti.Tada je kazao da će za dvije godine biti bolje jer će ekonomski rast uticati da u 2020. njegove blagodeti osjete i građani.

Tokom 2020. očekujemo suficit u budžetu, a time i prostor za dalju otplatu duga, a to će stvoriti sredstva za nove razvojne projekte koji će donijeti ekonomski rast i bolji standard građanima. Da u 2020.uđemo u budžetski suficit, a javni dug spustimo na 60 odsto BDP-a. Vjerujem da će tada biti veće i plate i penzije i da će životni standard biti značajno veći nego danas, poručio je predsjednik Vlade prije godinu i devet mjeseci.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *