Rast cijena nekretnina ugrožava banke u EU

Rast cijena nekretnina u Evropi može predstavljati rizik za finansijski sistem zato što vrijednost stambenih jedinica u prosjeku raste brže od nacionalnih ekonomija ili inflacije, upozorio je Evropski odbor za sistemske rizike (ESRB).

Povodom te situacije, savjetodavna upozorenja su poslata nadležnim ministrima Češke, Nejmačke, Francuske, Islanda i Norveške. Takođe, preporuke su poslate ministrima Belgije, Danske, Luksemburga, Holandije, Finske i Švedske.

Mjere predostrožnosti obično podrazumijevaju ograničavanja zaduženosti korisnika kredita, kao i povećanje kapitalizacije banaka.

ESRB navodi da se u zemljama koje su dobile upozorenja i preporuke najočitije ranjivosti povezane sa nivoom zaduženosti domaćinstava, rastom broja izdatih hipotekarnih kredita i signalima da se standardi kreditiranja snižavaju.

Evropska regulatorna organizacija je Sloveniju prepoznala kao državu u kojoj rast tržišta nekretnina proizvodi najmanji rizik po finansijske institucije u cijeloj EU.

Kao najvažnije ranjivosti slovenačkog sistema navedene su brzi rast cena nekretnina i to što standardi pozajmljivanja nisu u skladu sa predloženim limitima.

Cijene kuća u Sloveniji od sredine 2016. godine rastu prosječno 9.4% na godišenjem nivou.

Check Also

Od 19. jula počinju letovi između Luksmeburga i Crne Gore

Od 19. jula počinju letovi između Luksemburga i Tivta, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *