Porto Montenegro u narednih 10 godina ulaže još 500 miliona eura

U dalji razvoj rizorta Porto Montenegro u Tivtu, u narednih deset giodne biće investirano preko 500 miliona eura.

Saopštili su to predstavnici kompanije tivatske Adriatic Marinas specijalizovanim novinarima juče na Monako Yacht Show sajmu jahtinga u Monte Karlu. Tamo je Porto Montrenegro predstavio svoju ponudu, ali i planove razvoja za narednih nekoliko godina.

U susretu sa novinarima u Monaku, PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić je kazao da je uprabvo usvojena nova Državna studija lokacije za prostor koji pokriva tivatski nautičko-turistički centar i koja omogućava dalji njegov razvoj po nešto inoviranom konceptu.

„Do sada smo gradili samo na 30% površine od ukupno 24 hektara koju je zahvatalo nekadašnje tivatsko vojno brodogradilište Arsenal. Do danas smo investirali oko 500 miliona eura, a vjerujemo da ćemo u narednih 10 godina uložiti još najmanje toliko da izgradimo nove sadržaje i razvijemo samo polovinu preostalog zemljišta bivšeg Arsenmala.“- kazao je Kalezić.

Izvršni direktor Adriatic Marinasa Dejvid Margason naglasio je da je cilj te kompanije da „popuni i preostale nedostajuće djelove meozaika“ da Crna Gora postane jedno od najpoznatijih središta za super i mega jahte u svijetu.

„Mnogi projekti marina u svijetu su umjereni na to da se te marine razviju kao tzv.matične luke za mega i super jahte, ali kada imate u vidu uslove koje imamo u Crnoj Gori u smislu povoljnih poreskih riješenja, fleksibilnih propisa koji regulišu oblast krstarenja i čartera jahti, niskih troškova života i predivnog prirodnog okruženja, teško je da ćete bilo gdje drugo u svijetu sada naći bolje mjesto sa prirodnim karakteristikama da se razvija u središte za mega i super jahte.“- istakao je Margason.

Čelnici Porto Montenegra u Monaku su specijalizovanim medijima saopštili da njihovi ambiciozni razvojni planovi idu u skladu sa rezultatima koje je Porto Montenegro postigao u sezoni koja je na izmaku, a tokom koje popunjenost tivatske marine bila 11,5% veća nego u istom periodu lani.

„Svi vezovi za brodove kraće od 30 metara su bili popunjeni, a ukupna popunjenost marine je i tokom zimksih mjeseci ove godine bila 10,5% bolja nego lani. Očekujemo da do kraja godine prevaziđemo i lanjske rezultate što se tiče popunjenosti vezova namijenjenih za velike jahte, duge preko 30 metara, jer će našu ponudu za te brodove uskoro dopuniti lagani početak rada novog servisnog centra za jahte koji u partnerstvu sa kompanijom Damen iz Holandije, razvijamo u Bijeloj.“- naglasio je Kalezić podsjećajući da je Porto Montenegro ove sezone bio i domaćin nekoliko prestižnih sportskih i lifestyle događaja svjetske klase, poput jedne od trka ovovgodišnjeg svjetskog šampinata RC44 regatnih jedrilica, međunarodnog Foruma kapetana gigajahti, predstavljanja katamarana koje gradi kompanija Sunreef Yachts, kao i prvog u Crnoj Gori ikad organizovanog polo turnira, prenosi portal BokaNews.

„Sa novim rezidencijalnom poslovnim objektima koje smo otvorili –završnim „Baia“ krilom hotela „Regent“ i zgradom „Elena“, novim multifukcionalonim otbvorenim prostorom „Arena“ i gejmimg centrom „Blue Room“,  Porto Montebnegro se transformisao iz ljetnje sezonske u cjelogodišnju destinaciju i regionalni lifestyle i višedimenzionalni poslovni centar.“- istakao je Kalezić dodajući da je sledeća novost koja se u Portu uskoro otvara, novi manjin biznis-centar nazvan „Ambulanta Club“ jer će on biti otvoren u rekonstruisanom objektu nekadašnje garnizonske ambulante tivatskog Arsenala, u blizini međunarodne Knightsbridge škole.

Check Also

Evo zašto investitori kupuju zlato kao nikad

U vrijeme kada je ekonomija na staklenim nogama na globalnom nivou, brojne države i investitori …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *