Aerodromi Crne Gore uspostavljaju novu avio liniju između Crne Gore i Italije

Predstavnici „Aerodromi Crne Gore“ AD su 25. i 26. septembra učestvovali na radnom sastanku transnacionalne mreže projekta “ON CLOUD NINE – Povezivanje bliskih a neistraženih destinacija uspostavljanjem novih međujadranskih transportnih usluga” u glavnom gradu italijanske pokrajine Molise, Kampobasu.

Projekat ON CLOUD NINE (“Na devetom nebu”) ima za cilj da uspostavi avio veze između italijanske regije Pulje i Crne Gore, kao i Pulje i Albanije, kroz eksperimentalno pokretanje novih avio ruta. Ova inicijativa će doprinijeti unapređenju mobilnosti, trgovine i turizma u regionu Crna Gora – Italija – Albanija, kroz razvoj i poboljšanje kvaliteta novih prekograničnih, održivih i integrisanih mogućnosti za transport putnika. U okviru projekta Aerodromi Crne Gore će uspostaviti liniju Podgorica – Bari – Podgorica. 

Na sastanku je predstavljen dosadašnji rad na projektu, analize tržišta putničkog saobraćaja i usluga Aerodroma Podgorica i mogućnosti za razvoj intermodalnog urbanog transporta. U narednom periodu će se, pored uvođenja avio linije, u saradnji sa turističkim sektorom uspostaviti i transnacionalne rute.

Projekat je ko-finansiran u okviru trilateralnog Interreg – IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, sa ukupnim budžetom od 1.441.800,00 EUR. Aerodromi Crne Gore realizuju projekat u saradnji sa Aerodromima Pulje i Regijom Molize u Italiiji, i Albanskom agencijom za civilno vazduhoplovstvo.

Check Also

CBCG: Stopa pada BDP-a u ovoj godini mogla bi iznositi oko 17%

Savjet Centralne banke Crne Gore danas je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju i provođenju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *