Rast dolara poskupljuje auto-put za 124 miliona

Dodajte komentar

Pad kursa eura u odnosu na dolar, koji se pojačao proteklih dana, mogao bi značajno da poveća iznos kredita za gradnju prve dionice auto-puta, koji će iz državnog budžeta početi da se vraća za godinu i deset mjeseci.

Kredit za auto-put koji je Vlada zaključila u oktobru 2014. godine sa kineskom Exim bankom od 944 miliona dolara, tada je u eurima vrijedio 743 miliona eura (euro je bio 1,27 dolara). Sada kada jedan euro vrijedi oko 1,088 dolara, kredit iznosi 867 miliona eura ili 124 miliona eura više. Sadašnji kurs dolara blizu je istorijskog iz novembra 2016. kada je bio 1,05.

Problem je što trend pada kursa eura traje već duže od godinu, a zbog pada proizvodnje u EU, naročito Njemačkoj, moguće je da Evropska centralna banka nastavi devalvaciju eura kako bi proizvodi iz eurozone bili konkurentniji na svjetskim tržištima.To Crnoj Gori svakako ne odgovara jer prva polugodišnja rata kredita dolazi na naplatu u julu 2021. godine. Ona bi trebalo, kako je ranije najavljivano, da iznosi 33,7 miliona dolara, odnosno godišnja rata bi bila 67 miliona. Od kada je prvi put nakon uzimanja kredita došlo do ozbiljnog narušavanja kursa prije četiri godine, iz Vlade su govorili da nema razloga za bojazan jer ima vremena da se uzme takozvani “hedžing. Iz Ministarstva finansija “Vijestima ni jesu odgovorili kako će novo jačanje dolara uticati na iznos kredita koji treba da se vrati, da li će i kada osigurati od valutnog rizika i koliko će to dodatno koštati.

“Ministarstvo finansija razmatra koje su opcije i finansijski aranžmani kojima se na najkvalitetniji način može zaštititi od rizika kursnih razlika od kredita za auto-put koji je sa kineskom Exim bankom zaključen u dolarima”, saopšteno je iz Ministarstva 2015. godine i od tada se ponavljaju slične izjave.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *