Hrvatsku napustilo 189.000 ljudi: U nekim opštinama otišao svaki treći stanovnik

Dodajte komentar

Od 2013. do 2018., zbog migracije u inostranstvo, Hrvatska ima 2,4 odsto manje stanovništva.

Za zvanični Zagreb posebno je zabrinjavajuće što stanovništvo ne uspijevaju zadržati ni veliki gradovi – usprkos doseljavanju novih ljudi, broj onih koji su odselili i dalje premašuje doseljenike.

Kako navodi SEEbiz, za prethodnih pet godina u Hrvatsku se doselilo nešto malo više od 88.000 stanovnika. Međutim, Hrvatsku je istovremeno napustilo njih 189.000. Stanovništvo je odlazilo iz onih, i onako slabije naseljenih opština. Demografi strahuju da će zbog “demografskih pustinja” u budućnosti biti teško organizovati novi život u tim sredinama.

Takvi primjeri su opštine Civljana i Ervenika u Šibensko-kninskoj županiji koje su za pet godina izgubile 39,3, odnosno 37,8 odsto stanovništva, što znači da je ovo područje od 2014. napustio svaki treći stanovnik.

Kad je u pitanju statistika koja govori isključivo o doseljavanju iz, odnosno iseljavanju u inostranstvo, ona pokazuje kako je samo 96 gradova i opština zabilježilo rast broja stanovnika kao posljedicu doseljavanja. Njih 463 bilježi minus zbog emigracije, a u njih 42 odnosno 7,5 odsto, stopa emigriranja bilježi se u dvocifrenim brojevima.

Statistika je još okrutnija i posebno govori u prilog centralizacije kad pogledamo statistiku koja uključuje unutarašnju i spoljnu migraciju: u tom slučaju, dvocifrenu stopu pada broja stanovnika bilježi čak 137 gradova i opština, što znači da se sa manjkom stanovnika zbog migracije unutar Hrvatske susrela svaka četvrta jedinica lokalne samouprave.

Usprkos predrasudama kako se emigracija obično događa u manjim mjestima, statistika Državnog zavoda pokazuje i kako problem imaju i veliki gradovi – središta županija.

Recimo, gledamo li samo podatak o migracijama prema ili iz inostranstva, od 20 gradova broj doseljenika premašio je iseljenike samo u njih tri – Dubrovniku, Puli i Splitu. Kad se u brojku uključi i statistika o unutrašnjim migracijama stanovnika, pozitivnu stopu imaju samo Dubrovnik sa 1,5 i Zagreb sa 0,3 odsto.

Posebno je problematična, nastavlja, činjenica da zemlju uglavnom napušta mlađe stanovništvo bez kojeg nema daljeg razvoja.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *