Direktor UniCredit banke: Prestanimo se žaliti na negativne kamate, nađimo rješenje

Žan Pier Mustier, predsjednik Evropske bankarske federacije i izvršni direktor UniCredita, pozvao je banke da se prestanu žaliti na negativne kamate i umjesto toga pronađu načine kako da nadoknade njihov uticaj.

U komentarima koje je dao Financial Timesu, za koje se čini da se sukobljavaju sa mišljenjima nekih drugih rukovodilaca u evropskim bankama, Mustier je rekao da su negativne stope “neto pozitivne” za industriju jer podržavaju ekonomiju eurozone.

Mustier je rekao da, iako negativne stope štete neto prihodu od kamata – dobiti koji banke stvaraju od pozajmljivanja – takođe imaju pozitivan učinak na “rezerve”, iznos koji kreditori izdvajaju za pokriće zajmova koji su u riziku da donesu gubitke.

“Morate biti oprezni kada prigovarate zbog jedne noge, ne vodeći računa o drugoj nozi”, rekao je Mustier, koji je govorio u svojstvu predsjednika lobističke grupe za evropsku bankarsku industriju.

Upitan da li se slaže sa rukovodiocima Dojče banke i ING banke, koji su bili kritični prema ECB-u, Mustier je odgovorio: “Mislim da trebamo gledati na stvari malo drugačije. Nemojmo gledati puni učinak nekih mjera, previše je lako optužiti bankare da nisu učinili ispravnu stvar”.

Međutim, u komentarima koji bi se mogli protumačiti kao poruka dolazećoj predsjednici ECB Kristin Lagard, Mustier je pozvao centralnu banku da razmotri niz sveobuhvatnijih mjera kako bi osigurala da njena politika negativnih stopa podupre realnu ekonomiju eurozone kako je planirano.

Pozvao je ECB da pronađe načine poboljšanja “mehanizma transmisije” negativnih stopa kako bi se osiguralo da ih zajmodavci prosljeđuju korporativnim kupcima, na taj način podstičući ih da ulažu svoj novac, a ne da ga drže na depozitu.

Izvor: Indikator.ba

Check Also

Otvoren Hipermarket Voli u Danilovgradu

Kompanija Voli je danas otvorila novi tržni centar, svoj prvi maloprodajni objekat u danilovgradskoj opštini. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *