Od turizma očekuju preko milijardu eura

Dodajte komentar

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je da će direktni i indirektni prihodi od turizma ove godine, prema očekivanjima, iznositi od 1,1 do 1,15 milijardi eura i rasti po stopi od 13 odsto. Davidović je istakao da raspoloživi podaci daju razlog za zadovoljstvo, prenosi Dan.

“Kada sagledamo ove podatke i uporedne pokazatelje koje dobijamo od lokalnih turističkih organizacija, koje u poslednje dvije sedmice avgusta evidentiraju prosječan rast gostiju od 39 odsto, optimista sam da ćemo ove godine zabilježiti oko 2,5 miliona turista i preko 14 miliona noćenja”, rekao je Davidović za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Dodao je da istovremeno očekuje da do kraja godine hotele posjeti do 1,25 miliona gostiju, koji će ostvariti preko 4,5 miliona noćenja.

“Finansijski podaci malo kaskaju za statistikom, međutim, poslednji kojima raspolažemo pokazuju ukupan rast prihoda po stopi od 13 odsto i lično očekujem da ove godine ostvarimo direktne i indirektne prihode od turizma u iznosu od 1,1 do 1,15 milijardi eura”, objasnio je Davidović.

Preliminarni podaci o posjetama u kolektivnom i privatnom smještaju u prvoj polovini godine govore o rastu broja turista i noćenja, od 23,7 odsto, odnosno 17,1 odsto. Prema njegovim riječima, osim osnovnih statističkih podataka i svi drugi pokazatelji upućuju na snažan rast turizma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *