Ekonomisti i bankari o limitiranju gotovinskih transakcija: Plaćanje kešom odlazi u istoriju

Plaćanje gotovinom polako, ali sigurno odlazi u istoriju iz više razloga, a jedan od njih je što usporava ekonomske aktivnosti, održava sivu ekonomiju jer države imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa, kažu stručnjaci odgovarajući na pitanje Pobjede da li i Crna Gora treba poput, recimo, Sjeverne Makedonije da ograniči plaćanje u kešu.

Sjeverna Makedonija je, podsjetimo, nedavno ograničila plaćanje u kešu do 500 eura, objasnivši da je jedan od razloga borba protiv sive ekonomije, ali i sprečavanje pranja novca. Tragom te vijesti Pobjeda je pitala državne institucije, ekonomiste, bankare i poslanike da li bi i Crna Gora trebalo da slijedi taj primjer.

Nema inicijative

Iz Ministarstva finansija našoj redakciji su kazali da do sada nijesu imali inicijativu za ograničavanje, odnosno limitiranje transakcija u gotovini. Generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković je kazao da se treba pripremiti na trend da će gotovina polagano iščezavati, jer države u tom dijelu imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa.

“Sjeverna Makedonija je unijela ograničenje u Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Umjesto keša, kupci robe i usluga u vrijednosti većoj od 500 eura mogu koristiti isključivo kartice i plaćanje preko računa u bankama. Obrazloženje ove odluke je u smanjenju sive ekonomije. Crna Gora praktikuje sva pozitivna iskustva, što ne znači da treba da uvodi jača ograničenja od onih koja važe u EU, niti se to traži od nas”, kazao je Pejaković odgovarajući na pitanje da li i u Crnoj Gori treba uvesti ograničenje plaćanja u kešu.

On podsjeća da je Crna Gora u procesu harmonizacije sa direktivama EU.

Na pitanje da li su u Udruženju pravili analizu u segmentu ograničenja plaćanja gotovinom, Pejaković ističe da su konkretni statistički podaci kod Centralne banke Crne Gore, gdje se svakako razmišlja i o ovom segmentu poslovanja.

“Ministarstvo finansija i Ministarstvo javne uprave u procesu digitalizacije, fiskalizacije i jače naplate taksi, pokrenulo je program za elektronsko plaćanje administrativnih taksi. Formirana je radna grupa, uz participaciju Udruženja banaka i konkretno uključenje komercijalnih, aquiring banaka u segment tarifiranja i obezbjeđenja infrastrukture konkretnog projekta uz definisanje POS podrške. U skladu sa standardima, neophodno je da se sertifikuju softver i POS terminali. Radi se na smanjenju sive ekonomije sa više aspekata “,kaže generalni sekretar Udruženja banaka.

Hrvatska: Ograničenje za fakture 675 eura

Generalni sekretar Udruženja banaka podsjeća na praksu u Hrvatskoj, članici EU, od koje Crna Gora uzima sva pozitivna iskustva.

“Hrvatska je ova ograničenja uvrstila u Zakon o fiskalizaciji tako što jedan obaveznik fiskalizacije smije drugom obavezniku platiti fakturu u gotovini do najviše 675 eura. Dok kod Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma iznos gotovinske transakcije sa 15.000 eura je smanjen na 10.000 eura. Blokirani poduzetnici ne smiju plaćati gotovim novcem, a ukoliko naplate u gotovini, dužni su je odmah položiti na žiro račun”, objašnjava Pejaković.

On ističe da gotovinska plaćanja građana nijesu predmet ovih ograničenja.

Ukoliko transakcija iznosi više od pomenutih ograničenja, plaćanje, ili naplatu treba izvršiti ili putem kreditne kartice, ili nalogom preko bankovnog računa pojašnjava generalni sekretar UBCG.

(Opširnije u Pobjedi)

Check Also

Najbolji kvartalni rezultat cijena nafte u tri decenije

Cijene nafte zabilježile su najbolji kvartalni rezultat u posljednjih 30 godina tokom tri mjeseca, zaključno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *