Drecun: Vrijeme da banke lakše i jeftinije kreditiraju

Dodajte komentar

Početkom septembra građani Crne Gore imali su na računima u bankama milijardu 800 miliona eura deponovanog novca. Istovremeno bankama duguju nešto više od miljardu i tristotine miliona. Ekonomski analitičar Predrag Drecun za Dnevnik kaže da je odnos između depozita i kredita nepovoljan i da je krajnje vrijeme da banke lakše i jeftinije kreditiraju crnogorsku ekonomiju, kako bi se pokrenula privredna aktivnost, ali i skinuo teret sa Investiciono-razvojnog fonda, koji trenutno najpovoljniji kreditor na tržištu.

Da li je prošlo vrijeme držanja keša u slamaricama, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali podatak da građani u bankama imaju deponovanih milijardu i osam stotina miliona eura, govori tome u prilog. Istovremeno duguju bankama preko milijardu i tristotine miliona po osnovu kredita. Za ekonomskog analitičara Predraga Drecuna ovaj odnos bi morao biti obrnut.

„Depoziti su obaveze banaka, krediti su aktiva banaka. Ukoliko je obaveza banaka, u ovom slučaju radi se o depozitima, veća od aktive, to govori o izvjesnom problemu u društvu“, kaže Drecun.

Poželjno bi bilo da iznos kredita bude više bar deset odsto od iznosa depozita,,dodaje on, jer je to uslov prave i dinamične ekonomije i bankarskog sektora. Zašto to nije tako, odgovornost snose banke.

„Mi imamo jednu situaciju da su banke dosta pasivne, da gledaju da ostvare prihode kroz sigurne plasmane. Država to omogućava tako što emituje vrlo frekfentno obveznice“, Kaže Drecun.

Zbog tako restriktivne kreditne politike banaka, trpi cijelo društvo, a najveći teret je tamo gdje ne bi po pravilu trebalo da bude -Investiciono razvojnom fondu.

„Imamo situaciju u kojoj fond za razvoj jako raste, a taj rast koliko je dobar, može biti i ruzičan i treba ga mnogo kontrolisati jer su rizici mnogo veći sa većim rastom“, objašnjava analitičar.

Fond za razliku od banaka nema pravo da uzima depozite, Drecun smatra da je krajnje vrijeme da se nešto promijeni.

„Mislim da je situacija zrela da se razmisli da li banke na adekvatan način podržavaju privredu, šta država može da učini u tom procesu, a mislim da može dosta.“

U skladu sa ranijim najavama, Crna Gora je prije nekoliko dana uspješno realizovala novu emisiju državnih obveznica, kako bi 2020. godine bila u stanju da vrati prispjele obaveze. Procjena je da je ovo bio povoljan momenat za takav korak.

U Vladi kažu da je to odličan potez, jer vjeruju da bi dogodine gore prošli.

Banke su do kraja avgusta crnogorske gradjane, privredu i Vladu kreditirale sa nešto preko 3 milijarde eura. Od tog iznosa na državljane Crne Gore odnosi se milijardu i tristotine miliona eura.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *