Amerika protjeruje kineske kompanije sa Njujorške berze?

Administracija Donalda Trampa proučava mogućnost eliminacije kineskih kompanija sa liste kotacija američkih berzi, prenosi “Blumberg”.

Ove glasine su već uticale na tržište. Nakon objavljivanja ovog “Blumbergovog” članka, akcijama kineskih kompanija znatno je pala vrijednost. Konkretno, akcije “Alibabe”, “Baidu” i JD doživjele su oštar pad, prenosi Rojters.

“Alibaba grup holding” potonuo je za 5,2 odsto, JD.com je izgubila 6 odsto, a “Baidu” 3,7 odsto.

Donald Tramp je u međuvremenu saopštio da su Sjedinjene Države zainteresovane za zaključivanje trgovinskog sporazuma sa Kinom, ali da ga ne treba potpisati prije predsedničkih izbora 2020. godine.

Trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine počeo je 2018. godine. Zemlje su više puta vodile pregovore, ali oni nisu rezultirali dogovorom.

Prvog dana septembra, minut posle ponoći, Vašington je uveo carine na kinesku robu u visini od 15 odsto. To je prvi paket carina na kinesku robu koju Amerika uvozi, u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara, dok drugi paket carina treba da stupi na snagu 15. decembra. Takođe, Amerika će idućeg mjeseca povećati carine na još jedan paket kineskih roba sa 25 na 30 odsto.

Check Also

Eurofond: Solana nije državna imovina

S obzirom na to da Opština Ulcinj kreće u preuzimanje privatne imovine – Solane “Bajo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *