Štediše trpe zbog politike negativnih kamatnih stopa

Njemačke štedionice u sve većem broju otkazuju premijske štedne ugovore sa svojim klijentima opravdavajući to troškovima politike negativnih kamatnih stopa Evropske centralne banke.

Nakon što je Nürnberger Sparkasse u julu najavila otkaze ugovora, sada je isto učinila i minhenska Stadtsparkasse za 28.000 premijskih štednih ugovora svojih klijenata.

Savezni vrhovni sud dao je jednom presudom mogućnost bankama da otkažu skupe ugovore o premijskoj štednji, koji su jednostavno postali preskupi za institucije u dugoročnoj fazi s niskim kamatama.

Stadtsparkasse München, najveća bavarska štedionica, najavila je raskid 28.000 ugovora o premijskoj štednji, te još 15.000 ugovora o štednji u sljedećih nekoliko godina. Ugovori o premijskoj štednji su ugovori o štednji bez određenog roka, koji su dosegli svoju najvišu kamatnu stopu nakon 15 godina.

No, Stadtsparkasse München već otvara novo bojište. Naime, svi kupci koji od 1. oktobra u banci otvore tekući račun ili takozvani gotovinski račun moraju potpisati dopunski ugovor. To štednoj banci omogućava naknadni izračun negativnih kamata na bilo koji saldo.

Check Also

Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi tu oblast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *