Štediše trpe zbog politike negativnih kamatnih stopa

Njemačke štedionice u sve većem broju otkazuju premijske štedne ugovore sa svojim klijentima opravdavajući to troškovima politike negativnih kamatnih stopa Evropske centralne banke.

Nakon što je Nürnberger Sparkasse u julu najavila otkaze ugovora, sada je isto učinila i minhenska Stadtsparkasse za 28.000 premijskih štednih ugovora svojih klijenata.

Savezni vrhovni sud dao je jednom presudom mogućnost bankama da otkažu skupe ugovore o premijskoj štednji, koji su jednostavno postali preskupi za institucije u dugoročnoj fazi s niskim kamatama.

Stadtsparkasse München, najveća bavarska štedionica, najavila je raskid 28.000 ugovora o premijskoj štednji, te još 15.000 ugovora o štednji u sljedećih nekoliko godina. Ugovori o premijskoj štednji su ugovori o štednji bez određenog roka, koji su dosegli svoju najvišu kamatnu stopu nakon 15 godina.

No, Stadtsparkasse München već otvara novo bojište. Naime, svi kupci koji od 1. oktobra u banci otvore tekući račun ili takozvani gotovinski račun moraju potpisati dopunski ugovor. To štednoj banci omogućava naknadni izračun negativnih kamata na bilo koji saldo.

Check Also

Logistički lider Montenomaks obilježava 20 godina poslovanja

Montenomaks C&L, vodeća  kompanija na logističkom tržištu Crne Gore, obilježava 20 godina poslovanja tokom kojih se kontinuirano …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *