Gasprom hoće da pretvara gas u dijamante

Dodajte komentar

Ruska naftna kompanija “Gasprom” objavila je tender za istraživanje procesa pretvaranja gasa u tvrdi proizvod, a rezultat procesa bi mogao biti sintetički dijamant, navodi se u saopštenju te kompanije.

Realizator projekta bi trebalo, između ostalog, da napravi postrojenje za proizvodnju čvrstih materi ja la iz ugljovodonika, prenio je Capital.ba.

“Gasprom” planira da proizvede sintetički dijamant, sintetički gas, vodonik, strukturni vodonik i čvrste sintetičke i toplotne izolacione materijale, kao i punjenja za građevinske materijale. Projektni zadatak ukazuje da se studija mora sprovesti tako što će se uzeti u obzir poslednja dostignuća nauke i tehnike.

“Gasprom” je najveći proizvođač prirodnog gasa u Rusiji i među najvećim u svijetu. Nastao 1989. godine, kada je Ministarstvo za gasnu industriju Sovjetskog Saveza transformisano u korporaciju. Kompanija je kasnije djelimično privatizovana, ali i dalje ruska vlada ima kontrolni udio. Prema ranijim podacima, poizvodnja”Gasproma čini manji dobar dio bruto domaćeg proizvoda Rusije. Najveća gasna polja “Gasproma” nalaze se u zapadnom Sibiru.

“Gasprom” ima jednu od najvećih mreža za transport gasa u svijetu sa više od 150.000 kilometara gasovoda. Ruska kompanija posjeduje i firme u više različitih sektora, uključujući medije, finansije i vazduhoplovstvo. Ulažu veliki novac i u fudbalske klubove i takmičenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *