U državnim firmama 30% zaposlenih ima preko 56 godina

U 11 državnih firmi pod jurisdikcijom Ministarstva ekonomije 30 procenata zaposlenih ima preko 56 godina, pokazuje analiza ovog vladinog resora.

Da je starosna struktura i dalje nepovoljna svjedoči podatak da ukupno 62 odsto zaposlenih u ovim firmama ima preko 46 godina.

U pitanju su kompanije EPCG, Rudnik uglja Pljevlja, CEDIS, CGES, RDC-a, Pošta Crne Gore, COTEE, MNE Bonus, „Berza električne energije“, AD „Castello Montenegro“ Pljevlja i ICM AD Nikšić.

U tim firmama ukupno je zaposleno je ukupno 4.628 lica. Od ovog broja 4.007 zaposlenih (87%) je u stalnom radnom odnosu, a 621 (13%) je zaposleno posredstvom agencija za zapošljavanje ili zaključivanjem ugovora o radu na određeno vrijeme. Od ukupnog broja zaposlenih 74% čine muškarci, a 26% žene.

Upoređujući starosnu strukturu zaposlenih u odnosu na podatke iz prethodne godine, evidentno je da je u ovim preduzećima došlo do određenog podmlađivanja kadrova, jer je jedina kategorija koja bilježi rast upravo ona kojoj pripadaju zaposleni sa manje od 35 godina života.

I pored toga, starosna struktura zaposlenih na kraju 2018. godine, pokazuje da su, i dalje, najbrojnije kategorije zaposlenih one između 46 i 55, odnosno 56 i 67 godina.

Kada je kvalifikaciona struktura u pitanju, približno 1/4 zaposlenih ima visoku stručnu spremu, dok je najveći broj onih sa IV stepenom stručne spreme (slika 5).

„ Na ovakav odnos dominantno utiče struktura zaposlenih u CEDIS-u, Pošti Crne Gore i Rudniku uglja Pljevlja (preko 70% sa najnižom stručnom spremom) što je uslovljeno prirodom poslova koje ova preduzeća obavljaju. Preko 50% zaposlenih sa IV stepenom stručne spreme i niže, imaju i ostala velika preduzeća iz posmatrane grupe (EPCG, RDC)“, zaključuje se u Informaciji.

Podsjetimo, Vlada je pokrenula ambiciozan projekat smanjenja zaposlenih u javnoj upravi preko sporazumnog raskida radnog odnosa uz isplatu otpremnine.

Vrijednost otpremnine je pola bruto zarade po godini staža, što znači da veoma odgovara starosnoj strukturi od 56 do 67 godina.

Check Also

Otvoren novi i savremeni Data Centar Crnogorskog Telekoma

Novi Data Centar Crnogorskog Telekoma, koji nudi najsavremenija rješenja kada je riječ o čuvanju podataka …

One comment

  1. Pa šta?! Kakva bijedna diskriminacija. Jel ovo ministrica se igra beskičmenjaštva u istraživanjima koja su odraz njenih strukovnih ograničenja. Kakva ogromna glupost koja iako liči ne može dobaciti do fašizma, jer ovo je srce partijskog poslušništva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *