Stečaj u Galenici: Založena sva imovina osim jedne apoteke

Dodajte komentar

Stečajni sudija Blažo Jovanić usvojio je konačnu listu prijavljenih, priznatih i osporenih potraživanja prema nekadašnjoj farmaceutskoj kompaniji Galenika Crna Gora u stečaju. Stečajni upravnik Veselin Perišić nije imao podatak o ukupnom iznosu priznatih i osporenih potraživanja, ali je ranije kazao da dug prelazi devet miliona eura.

Jovanić nije uvažio zahtjev jedinog razlučnog povjerioca Heta Asset resolution da odloži ročište kako bi dostavili dodatnu dokumentaciju radi priznavanja kompletnog prijavljenog potraživanja. Utvrđenje osnovanosti ovog potraživanja mogu tražiti u posebnom sudskom postupku, kazao je Jovanić.

Perišić je prihvatio 1,8 miliona eura Hetinih potraživanja, što je glavnica kredita za koji je ova kompanija založila gotovo cijelu imovinu, a osporila 856,6 hiljada eura koji se odnosi na kamate. Prema njegovom izvještaju, dug Galenike je gotovo duplo veći od knjigovodstvene vrijednosti koja iznosi 5,5 miliona eura. Kazao je da je procjena u toku.

Skoro kompletna imovina Galenike, izuzev jedne apoteke, je pod hipotekom Hete zbog duga za kredit i kao jedini razlučni povjerilac imaće prednost prilikom naplate nad radnicima i ostalim stečajnim povjeriocima. Najveća neobezbijeđena potraživanja imaju beogradska Galenika 3,7 miliona i Poreska uprava 2,6 miliona eura. Povjerioci su na sastanku procijenili da za formiranje odbora povjerilaca nema potrebe.

Galenika je u blokadi šest godina na iznos od 6,5 miliona eura, a njihovo jedino potraživanje je 86 hiljada eura od Fonda zdravstva za refundaciju naknada za bolovanja radnika, ali je ono uslovljeno prethodnom isplatom zarada. Proizvodnja u ovoj fabrici prekinuta je pet mjeseci prije nego je Poreska uprava ukinula rješenje o reprogramu poreskog duga i predložila uvođenje stečaja. U tom momentu imali su 44 radnika.

Država je imala 25 odsto, a Galenika Beograd 75 odsto vlasništva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *