Dobit državnih preduzeća 60 miliona eura

Jedanaest preduzeća u većinskom državnom vlasništvu prošle godine je ostvarilo dobit od 60,2 miliona eura.

To se navodi u Informaciji o poslovanju privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu iz nadležnosti Ministarstva ekonomije, koji je Vlada danas usvojila.

Pozitivne poslovne rezultate ostvarili su EPCG, Rudnik uglja Pljevlja, CEDIS, CGES i RDC-a, kao i Pošta Crne Gore, COTEE i MNE Bonusa.

Negativno poslovanje u prošloj godini zabilježeno je kod tri privredna subjekta, i to: „Berza električne energije“, AD „Castello Montenegro“ Pljevlja i ICM AD Nikšić.

Državan preduzeća su poslovnu 2018. završila sa značajno boljim poslovnim rezultatima u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz Vlade.

„Ukupni realizovani prihod 11 preduzeća je 545 miliona eura i veći je 9,6 odsto u odnosu na godinu ranije. Zbirna neto dobit iznosi 60,2 miliona eura. U odnosu na 2017. godinu ukupni učinak ovih privrednih društava je bolji za 44,2 miliona eura (383 odsto), a 21,2 miliona eura (54,5 odsto) je iznad planiranog“, saopšteno je iz Vlade.

Kapitalne investicije u iznosu od 71 miliona eura (34 odsto više nego 2017. godine), kao i desetine razvojnih projekata koji su realizovani ili su započeti u prošloj godini, garancija su, kako poručuju iz Vlade, kontinuiteta razvoja i stabilizacije trenda rasta prihoda koje ova preduzeća ostvaruju.

„Naglašeno je da su ove kompanije potvrdili visok stepen društvene odgovornosti opredijelivši ukupno 660 hiljada eura za projekte od opšteg interesa u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta i izgradnje infrastrukture od opšteg interesa“, saopšteno je Vlade.

Check Also

Dionice Lufthanse nakon 32 godine izlaze iz sastava indeksa DAX

Dionice Lufthanse od 22. juna više neće biti sastavi dio glavnog njemačkog berzanskog indeksa DAX.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *