Dobit državnih preduzeća 60 miliona eura

Jedanaest preduzeća u većinskom državnom vlasništvu prošle godine je ostvarilo dobit od 60,2 miliona eura.

To se navodi u Informaciji o poslovanju privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu iz nadležnosti Ministarstva ekonomije, koji je Vlada danas usvojila.

Pozitivne poslovne rezultate ostvarili su EPCG, Rudnik uglja Pljevlja, CEDIS, CGES i RDC-a, kao i Pošta Crne Gore, COTEE i MNE Bonusa.

Negativno poslovanje u prošloj godini zabilježeno je kod tri privredna subjekta, i to: „Berza električne energije“, AD „Castello Montenegro“ Pljevlja i ICM AD Nikšić.

Državan preduzeća su poslovnu 2018. završila sa značajno boljim poslovnim rezultatima u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz Vlade.

„Ukupni realizovani prihod 11 preduzeća je 545 miliona eura i veći je 9,6 odsto u odnosu na godinu ranije. Zbirna neto dobit iznosi 60,2 miliona eura. U odnosu na 2017. godinu ukupni učinak ovih privrednih društava je bolji za 44,2 miliona eura (383 odsto), a 21,2 miliona eura (54,5 odsto) je iznad planiranog“, saopšteno je iz Vlade.

Kapitalne investicije u iznosu od 71 miliona eura (34 odsto više nego 2017. godine), kao i desetine razvojnih projekata koji su realizovani ili su započeti u prošloj godini, garancija su, kako poručuju iz Vlade, kontinuiteta razvoja i stabilizacije trenda rasta prihoda koje ova preduzeća ostvaruju.

„Naglašeno je da su ove kompanije potvrdili visok stepen društvene odgovornosti opredijelivši ukupno 660 hiljada eura za projekte od opšteg interesa u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta i izgradnje infrastrukture od opšteg interesa“, saopšteno je Vlade.

Check Also

Objavljen spisak uparenih pripravnika i poslodavaca za 2019. godinu

Na portalu eUprave izašao je spisak pripravnika  koji su dobili mogućnost za učešće u Programu stručnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *