Crna Gora emitovala 500 miliona eura obveznica na međunarodnom tržištu

Dodajte komentar

Crna Gora je juče, 26.09.2019. godine, uspješno realizovala transakciju crnogorskih obveznica na međunarodnom tržištu pod do sada najpovoljnijim uslovima.

Crnogorske obveznice su realizovane u iznosu od 500 miliona eura, uz period dospijeća od 10 godina po kamatnoj stopi od 2,55%, što predstavlja najduži period dospijeća i najnižu ostvarenu kamatnu stopu u dosadašnjem periodu.

“Na ovaj način investitori su ukazali puno povjerenje kontinuiranoj politici Vlade, ostvarenim rezultatima i budućim planiranim aktivnostima na polju makroekonomske i fiskalne politike, očuvanju fiskalne i finansijske stabilnosti, i ostvarenim i planiranim aktivnostima na polju euroatlantskih integracija. Potvrda dobrim rezultatima ukazuje ostvarena ukupna potražnja za crnogorskih hartijama od vrijednosti, imajući u vidu da je ponuda investitora trostruko više premašivala iznos transakcije, dostižući maksimum od preko 1,8 milijardi eura”, navode iz ministarstva finansija.

Kako se dodaje u saopštenu vladinog resora, imajući u vidu da je interesovanje iskazalo preko 190 investitora iz različitih krajeva svijeta, crnogorska obveznica ostvaruje značajno interesovanje na međunarodnom tržistu hartija od vrijednosti.

“S tim u vezi, geografski posmatrano emisija je u značajnoj mjeri diferzifikovana, uz iskazano značajno interesovanje investitora iz Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope, Sjedinjenih Američkih država, Azije. S druge strane, najzastupljeniji su bili institucionalni investitori, odnosno investicioni fondovi, osiguravajuća društva, komercijalne banke i sl. Postignut je značajan uspjeh na međunarodnom tržištu kapitala ostvarujući najpovoljnije tržišne uslove koje je Crna Gora ostvarila od prve emisije crnogorskih međunarodnih hartija od vrijednosti”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *