Očekuje nas poskupljenje goriva

Dodajte komentar

Gorivo je poskupilo u susjedstvu. U Hrvatskoj od šest do deset odsto… To je posljedica rasta cijena na svjestkim berzama nakon krize u Saudijskoj Arabiji – jednom od glavnih proizvođača nafte.

Da li će i kada doći do skoka cijena kod nas – odgovor u Ministarstvu ekonomije Prva televizija nije dobila. No, stručnjaci koji se bave analizom međunarodnih ekonomskih prilika kazali su Prvoj da korekciju cijena uskoro možemo očekivati.

“Sama nestabilnost u proizvodnji automatski utiče na berze i to se zaista osjetilo, kada smo imali povećanje cijene nafte na globalnim berzama za 20 odsto u jednom danu. A to je jedno od najvećih dnevnih povećanja cijena nafte u posljednjih 30 godina”, kazala je profesorica međunarodne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Danijela Jaćimović.

Gorivo je u susjednoj Hrvatskoj poskupilo od od šest do 10 odsto. U Ministarstvu ekonomije nijesu odgovorili na pitanja Prve da li će i kod nas doći do rasta cijena. S obzirom na to da je nafta berzanska roba – poskupljenje nas, objašnjava Jaćimović, neće zaobići.

“Stanje na globalnim berzama prenosi se i na lokalne berze, tako da ukoliko se ove cijene nafte zadrže na nekoliko nedelja, to postaje ozbiljan strukturni problem koji može ozbiljno uticati na povećanje domaćih cijena”, objašnjava Jaćimović.

Saudijska Arabija jedan je od najvećih svjetskih proizvođača i čini oko pet odsto ukupne proizvodnje. Zato i svjetske ekonomije sada, objašnjava Jaćimović, prave veliki pritisak da se proizvodnja što prije normalizuje.

“Tako već imamo neke vijesti iz Saudijske Arabije da bi do normalizacije proizvodnje moglo doći do kraja septembra. Ukoliko bi se to stvarno i desilo, ovo bi bio neki kratkorični šok za svjestku ekonomiju, koji bi se relativno prelio da ostala tržišta”, navodi Jaćimović.

Cijene goriva u Crnoj Gori posljednji put su promijenje krajem avgusta. Tada je pojeftinio benzin šest do sedam centi… Novi obračun očekuje se u utorak, prvog oktobra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *