Kristalina Georgijeva zvanično na čelu MMF-a

Dodajte komentar

Bugarska ekonomistkinja Kristalina Georgijeva u srijedu je potvrđena kao nova čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čime je postala prva osoba izvan zapadne Evrope koja je preuzela rukovodstvo tog trilion dolara vrijednog svjetskog kreditora.

Georgijeva je političarka desnog centra koja je odrastala u Bugarskoj tokom komunizma, a svoju je reputaciju izgradila na funkciji izvršne direktorice Svjetske banke koju vrši od 2017. Prije toga bila je potpredsjednica Evropske komisije zadužena za proračun i ljudske resurse.

Poznata je kao direktna osoba, promoterka polne ravnopravnosti i borbe protiv klimatskih promjena.
Na novoj funkciji ju čeka niz izazova, poput usporavanja rasta svjetske ekonomije zbog eskalacije trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine.

“Upalila su se lampice upozorenja i moramo biti spremni na testiranje”, rekla je 66-godišnja Bugarka nakon imenovanja u sjedištu Fonda u Washingtonu.

Osim ekonomskih problema, Georgijeva će se morati suočiti i s time što se SAD, koji ima najveće glasačko pravo u odboru MMF-a, povukao iz niza multilateralnih sporazuma, kao i s rizicima u brzorastućim ekonomijama poput Argentine koja je prošle godine od Fonda dobila rekordnu finansijsku pomoć od 57 milijardi dolara.

Georgijeva je istakla da će joj prioritet biti pomaganje 189 država članica da minimiziraju rizike. Istaknula je da će Fond biti susretljiv prema svim članicama, neovisno o njihovoj veličini.

Ona je imala veliku podršku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a prošli su je mjesec podržale i ostale države Evropske unije, kao i SAD.

Georgijeva je druga žena na čelu Fonda, uz Christine Lagarde od koje je preuzela funkciju i koja je postala direktorica Evropske centralne banke. Dosad je na čelu MMF-a bilo pet Francuza, dvoje Šveđana, te po jedan Belgijanac, Holanđanin, Nijemac i Španac.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *