Hrvati zainteresovani da otvore fabriku čipsa u Kolašinu

Dodajte komentar

Opština Kolašin u bliskoj budućnosti mogla bi da dobije fabriku čipsa, saznaju Dnevne novine.

O ovoj mogućnosti razgovarano je na nedavnom sastanku predsjednika opština Mojkovac i Kolašin, gradonačelnika hrvatskog grada Belišća i rukovodstva hrvatske fabrike Kanaan d.o.o.

Fabrika Kanaan je jedna od vodećih proizvođača “snack” proizvoda u Hrvatskoj, a njen vlasnik Zvonko Popović razgovarao je sa lokalnim proizvođačima krompira o mogućnostima saradnje kako bi se unaprijedila proizvodnja u toj oblasti.

Pročitaj još: Cetinje – Nema čokolade, stižu novi projekti

Proteklog vikenda rukovodstvo hrvatske fabrike sastalo se sa predsjednicima opština Mojkovac i Kolašin, Rankom Mišnićem i Milosavom Batom Bulatovićem, kao i gradonačelnikom grada Belišća iz Hrvatske, Dinkom Burićem.

Sastanku su prisustvovali i profesor Milorad Krgović, Bojan Despotović iz Agrobiznis centra Kolašin i registrovani poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine Kolašin, kako bi analizirali stanje proizvodnje krompira u opštinama Mojkovac i Kolašin, kao i mogućnostima za unapređenje ove oblasti.

Iz izvora Dnevnih novina, iz opštine Kolašin, saznajemo da postoje određene mogućnosti i za otvaranje fabrike čipsa u gradu na Tari. Time bi se značajno unaprijedila i količina proizvedenog krompira na teritorijama opština Mojkovac i Kolašin. Samim tim bi se i saradnja i zajednički napori lokalne samouprave i Agro biznis centra, kroz zajednička zalaganja i smjernice, ne samo postojećih, već i iniciranjem novih proizvođača, unaprijedila proizvodnja krompira.

Predsjednici opština Kolašin i Mojkovac nijesu željeli konkretnije da govore o otvaranju fabrike.

Predsjednik opštine Bulatović potvrdio je Dnevnim novinama da su razgovarali o mogućnosti izgradnje fabrike čipsa.

“Zbog izuzetnog kvaliteta ovog proizvoda, kao i nezagađenosti zemljišta, postoji interesovanje rukovodilaca pomenute fabrike za ovo područje. Takođe, primjenom iskustava iz Slavonije na naše područje i obrnuto, pospješila bi se proizvodnja”, kazao je Bulatović.

Prema njegovim riječima sastanak je inicirao gradonačelnik grada Belišća, Dinko Burić, te da između opštine Mojkovac i hrvatskog Belišća postoji potpisan Sporazum o saradnji i uspostavljanju prijateljskih odnosa.

“Postoje određeni uslovi za saradnju, što će biti utvrđeno na narednim sastancima. Mi se nadamo da će doći do saradnje koja bi uticala ne samo na proizvodnju krompira, već i značajno doprinijeti vraćanju dostoj anstva ruralnom području. Stvaranjem takvih uslova postoji mogućnost da se vratimo poljoprivrednoj proizvodnji koja je nekada bila najznačajnija privredna grana Kolašina”, istakao je Milosav Bato Bulatović.

Kolašinski krompir nadaleko je poznat po kvalitetu, stoga je njegova potražnja velika i van granica Crne
Gore. Takođe poznati proizvođači krompira iz Trebaljeva, nadomak Kolašina, nadaju se da će se u narednom periodu konkretizovati pomenuta priča, jer bi se ostvarila dobra saradnja na zadovoljstvo svih zainteresovanih strana.

Hrvatska firma Kanaan prije dvije godine dobila je i plaketu “Zlatna kuna” za najuspješnije trgovačko društvo u 2017. godini, u kategoriji velikih, srednjih i malih kompanija. Takođe, prošle godine je uvrštena među deset kompanija, koje su ostvarile najveću dobit od oko 1,4 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *