Stabilizacija dolara nakon gubitaka zbog istrage protiv Trumpa

Dodajte komentar

Kurs dolara stabilizovao se u srijedu na međunarodnim tržištima nakon gubitaka zbog vijesti o pokretanju zvanične istrage radi mogućeg opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa, dok su trgovinske napetosti pritisnule valute čija su kretanja povezana s globalnim rastom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je bio u plusu 0,2 posto u poređenju sa završetkom trgovanja dan ranije, na 98,545 bodova. Na sličnom postotnom dobitku bio je i prema euru, pa se njime jutros trgovalo po 1,0996 dolara za euro.

Jen je pritom prema dolaru oslabio 0,2 posto, na 107,31 jena za dolar, dok je švicarski franak, takođe valuta u koju investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, ojačala pak 0,2 posto prema euru, na 1,0845 franaka za euro.

Dolar je u utorak oslabio nakon što je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa, iz redova demokrata, Nancy Pelosi rekla da će donji dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa i izjavila da niko nije iznad zakona.

U trgovanju jutros na evropskim tržištima kurs dolara blago se ipak stabilizovao, no analitičari napominju da će zvanična istraga pojačati pritisak na američku valutu, koja je posljednjih godina bila među onima na najvećem dobitku.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *