Sparkasse banka blizu zaključenja kupoprodaje Ohridske banke

Dodajte komentar

Guvernerka Narodne banke Makedonije Anita Angelovska Bežoska potpisala je prethodnu saglasnost za preuzimanje Ohridske banke od austrijske Sparkasse banke.

Uz odobrenje NBM, stvaraju se uvjeti za realizaciju završne faze – kupoprodajne transakcije, kazala je Angelovska Bežoska u razgovoru za lokalnu TV4.

Očekuje se da će ova konsolidacija banaka donijeti novi zamah konkurenciji na makedonskom tržištu.

Staermerkishe Bank und Sparkasen AG Gra objavila je krajem februara ove godine da je potpisala ugovor o kupovini dionica Societe Generale u Ohridskoj banci, koje čine 74,53% udjela u kapitalu za 52 miliona eura. Proces kupovine banke, kako je tada rečeno, sprovodiće se kroz obaveznu ponudu koja obuhvaća sve dionice izdate od CSR-a, kao i dionice koje drže preostali manjinski dioničari, piše Indikator.ba

Ohridska banka ima ukupnu imovinu od oko 650 miliona eura i više od 400 zaposlenih.

Stemberkische Sparkasse prisutan je u Makedoniji od 2008. godine preko svoje lokalne banke Sparkasse Bank Macedonia, s imovinom od 350 miliona eura.

Nakon preuzimanja OESS-a, StaermerkischeSparkasse imat će ukupnu imovinu od oko milijardu eura u Makedoniji, čime će postati četvrta najveća bankarska grupa, s tržišnim udjelom od 12-14%.

Steiermärkische Bank und Sparkassen AG u BiH je vlasnik Sparkasse bank d.d. Sarajevo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *