Deficit Fonda PIO i Fonda zdravstva 1,2 milijarde eura

Dodajte komentar

Deficit Fonda PIO i Fonda zdravstva od 2012. do 2019. godine iznosio je 1,2 milijarde eura, pokazuju podaci do kojih je došla Državna revizorska institucija (DRI) prilikom revizije evidentiranja obračuna i naplate doprinosa za socijalno osiguranje. Deficit državnih fondova je finansiran iz budžeta.

Deficit Fonda PIO, koji je pokrivan iz državnog budžeta, za sedam godina, od 2012. do 2019. godine, iznosio je 890 miliona eura. Godišnje se deficit kretao od 166,7 miliona 2012. do 103,5 miliona 2018. godine ili od 43,5 do 24,6 posto. Kada je u pitanju Fond zdravstva, deficit je za sedam poslednjih godina iznosio 312 miliona. Na godišnjem nivou je iznosio od 19 miliona 2014. do preko 69 miliona 2016. godine.

– Da bi se ostvari la finansijska stabilnost i održivost Fonda PIO, pored niza drugih mjera, potrebno je uvesti strogu finansijsku disciplinu kod obraču na i isplata bruto zarada u svim djelatnostima realnog i javnog sektora. Revizijom u Fondu PIO utvrđeno je da matična evidencija PIO osiguranika nije ažurna. Fond PI0 od Poreske uprave ne dobija elektronskim putem podatke u posebnom formatu o stažu osiguranja, zaradama, naknadama zarada i visini u plaćenog doprinosa za PIO, piše u izvještaju o reviziji kojom je rukovodio član senata DRI Radule Žurić.

Prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje su varirali od 71,5 do 75,3 odsto.

– Godinama je nedovoljan iznos iz namjenskih prihoda za finansiranje svih potreba javnog zdravstva, pa se negativna razlika nadoknađuje iz opštih prihoda budžeta i drugih prihoda, piše u nalazu.

Kolegijum DRI, u kojem je osim Žurića bio i predsjednik senata Milan Dabović, izrazio je uzdržano mišljenje.

– Zbog nepotpune dokumentacije i protoka vremena, revizijom nije bilo moguće pribaviti dovoljno revizorskih dokaza na osnovu kojih bi se mogle utvrditi činjenice nefunkcionisanja u potpunosti informacionog sistema Poreske uprave i na osnovu toga revizorski na lazi, posebno koji se odnose na razmjenu podatakasa Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja, Fondom za zdravstveno osiguranje i Zavodom za zapošljavanje, što ima za posljedicu neispunjavanje obaveza iz protokola o razmjeni podataka u objedinjenom sistemu registracije poreskih obveznika (UCG), te u skladu sa tim, nadležni kolegijum izražava uzdržano mišljenje, piše u juče objavljenom izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *