U oktobru prvi sastanak povjerilaca bolnice Meljine

Dodajte komentar

Sastanak povjerilaca Opšte bolnice Meljine, u kojoj je sudija Miodrag Anđelić otvorio stečaj prošle sedmice, biće održan 21. oktobra, navodi se u rješenju o otvaranju stečaja.

Povjerioci imaju rok od 30 dana da prijave potraživanja koja će biti ispitivana na ročištu 8. novembra, piše Pobjeda.

U rješenju Anđelića stoji da stečajni dužnik u podnesku nije osporavao dug zbog kojeg je Elektroprivreda (EPCG) podnijela predlog za otvaranje stečaja, kao ni ostala dugovanja, te da se na ročištu za ispitivanje stečajnih razloga iz te ustanove niko nije pojavio.

„Dužnik je kazao da su, i pored stalnih napora i mjera da se obezbijede sredstva za finansijsku likvidnost, objektivne okolnosti uslovile da ne mogu da izmiruju dugove po dospjelosti. Ne spori visinu duga i ostavlja sudu da procijeni postojanje stečajnih razloga“, navodi se u rješenju.

Istim rješenjem sudija je ukinuo mjeru o zabrani raspolaganja imovinom bolnice bez saglasnosti upravnika ili suda i sprovođenja izvršenja prema bolnici koje je odredio rješenjem o otvaranju prethodnog stečaja početkom avgusta, s obzirom na to da sva prava upravljanja prelaze na stečajnog upravnika Žarka Ostojića.

Ostojić je utvrdio da bolnica nema uslova da izmiruje dospjele obaveze, imajući u vidu podatke o tuđoj imovini koju bolnica koristi, te podatke o
dugu prema zaposlenima, za poreze i neizvršene sudske odluke i postupke koji su u toku.

U izvještaju se ukazuje na to da su akumulirani gubici na nivou vrijednosti aktive te ustanove. Prema izvještaju Centralne banke, račun bolnice je u blokadi od 20. maja na 6,6 miliona EUR, dok je stečaj otvoren na zahtjev EPCG zbog duga od 242,3 hiljade EUR.

Još nije zaključeno ročište za ispitivanje postojanja stečajnih razloga u kompaniji Meljine kompleks koja je upravljala bolnicom. Na posljednjem ročištu je rečeno da je osnivač Atlas Kap isplatio sve obaveze prema Oliveri Mihajlović Elez i Poreskoj upravi koji su tražili uvođenje stečaja i u toj kompaniji.

Na narednom ročištu, zakazanom za 1. oktobar, trebalo bi da bude poznato da li su te obaveze zaista izmirene kako bi, nakon gotovo pet mjeseci ispitivanja stečajnih razloga, sutkinja Milica Vlahović mogla donijeti odluku da li i ta kompanija ide u stečaj.

Iz Sindikata bolnice su prošle sedmice kazali da nastavljaju da rade kao da stečaj nije uveden najavivši skori sastanak sa stečajnim upravnikom. Oni su rekli da se, prema njihovim saznanjima, status radnika neće mijenjati.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *