U KAP-u zaposleno 530 radnika, prosječna zarada porasla 10 odsto

U KAP-u je trenutno zaposleno 530 radnika, od kojih je 34 u novootvorenoj fabrici za proizvodnju legura u formi malih ingota. Prosječna neto plata je oko 790 eura i veća je za 10% u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju zvanični podaci.

Prema Informaciji o stanju u sektoru prerađivačke industrije, u prvih osam mjeseci 2019. godine KAP je proizveo 24.000 tona T-ingota, što je 8,9% manje nego u istom periodu 2018. godine.

„Vrijednost realizovane proizvodnje je oko 39,5 miliona eura, što je 22% manje u odnosu na 8 mjeseci prošle godine. Planom proizvodnje za 2019. godinu je predviđeno da se izlije 36.973 tone T ingota, što je za 4,3% manje u odnosu na prethodnu godinu“, navodi se u Izvještaju.

Ostvarena proizvodnja je na nivou od oko 30% inicijalnog kapaciteta livnice. Nizak nivo proizvodnje je najvećim dijelom posledica planskog isključivanja ćelija za livenje aluminijuma i njihova postupna zamjena kvalitetnijim i efikasnijim elektrolitičkim ćelijama.

Plan proizvodnje za 2020. godinu najvećim dijelom će zavisiti od ugovora o snabdijevanju električne energije.

Tokom 2018. godine za generalni remont ćelija, projekat gasifikacije, opremu i infrastrukturu, kao i za početak izgradnje fabrike za proizvodnju legura u formi malih ingota investirano je 8,75 miliona eura.

U 2019. godini je realizovano oko 10,5 miliona eura, od čega se 6 miliona eura odnosi na završetak izgradnje i puštanje u rad fabrike malih ingota, a započeta je i investicija od 10 miliona eura koja će se okončati naredne godine, kada će se uložiti dodatnih 10 miliona eura za fabriku za proizvodnju trupaca i fabriku za proizvodnju aluminijske žice.

Podsjetimo, u KAP je 8. jula 2013. godine uveden stečaj. Poslovanjem preduzeća je do prodaje imovine upravljao Montenegrobonus, a od 19. jula 2014. godine, preuzeo ga je kupac imovine KAP-a nikšićki Uniprom.

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *