Radulović: Bankrot ”Thomasa Cooka” može izazvati potrese na globalnom tržištu

Bankrot čuvenog britanskog tur operatera ”Thomas Cook” ne bi trebalo da značajnije utiče na rezultat ovogodišnje turističke sezone, smatra predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Napominje međutim da bi bankrot najstarijeg i jednog od najvećih svjetskih tur-operatora mogao da na duži rok izazove potrese na globalnom turističkom tržištu, koje se, prema Radulovićevim riječima, mora što prije prilagoditi izazovima koje donosi internet-turizam.

Najstariji svjetski tur operator “Thomas Cook”, osnovan prije 178 godina, bankrotirao je nakon neuspjelih pregovora sa kreditorima o dugu od 1,7 milijardi funti. To znači da se otkazuju svi aranžmani i čarter letovi kojima turisti treba da se vrate u Britaniju i da je potrebno sa ljetovanja vratiti 150.000 britanskih turista.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović smatra da to u ovom trenutku neće značajnije uticati na sezonu, jer se dešava praktično na kraju tursitičke sezone.

”Takođe, ”Thomas Cook” nije toliko jak po broju gostiju u Crnoj Gori da bi to bili neki značajni gubici”, kaže Radulović.

Bankrot ”Thomasa Cooka” imaće međutim dugoročne posljedice na globalnom turističkom tržištu, smatra Radulović.

”Činjenica je da najstariji svjetski i jedan od najvećih tur-operatora bankrotirao, otvara neka nova pitanja. Da vidimo prvo uzrok bankrota. Ja ga naslućujem i mislim da je internet, mogućnost direktnog bukiranja promijenila kompletno turističko tržište. Ljudi danas putuju sve više individulano, a sve manje preko tur-operatora”, kaže Radulović.

On smatra da se britanski operator tome nije na pravi način prilagodio.

”Nije se pripremio za to, naprotiv, on je imao ekspanziju kupovine, u trenutku kada je već znao da će da bankrotira”, navodi Radulović.

Dodaje da bi to trebalo da zabrine ljude u turizmu.

”I da nas natjera da počnemo da razmišljamo kako dalje da prodajemo naš turistički proizvod”, kazao je Radulović.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

One comment

  1. Mene prosto čudi kako se ovi iz “Thomas Cook” ne sjetiše da ovog sveznalca pitaju i da im spasi firmu. Čovjek “zna”svaki segmnent turističkog poslovanja, počev od agencija, hotlijerstva , interneta itd. Još čudnije mi je da njega neko pita za mišljnje o TC, pogotovo časpis koji bi trebao da da stručno mišljenje bar iz ekonomije i finansija. O TC je napisano na hiljade analiza od strane vrsnih finansijskih stručnjaka i mislim da će ući u udžebenike svih fakulteta za turizam.
    Kriza je nastala mnogo ranije ( 2011.) i pominje se pojava niuskobudžetnih avio kompanijabrexzit, smanjenje penzija, pretopla ljeta, politička situacija, pad dionica kompanije, smanjenje plata u TC i odlazak kadrova. Uopšte jedna veoma složena situacija koja je klasičan primjer ekonomskih zakona i tržišta kapitala kao i promateta roba i usluga. Plaćene su velike pare, dovedeni stručnbjaci za krizne situacije da bi se situacija spasila, jer je to već jednom ućunjno poslije 2011.
    Dotični gospodin je zaista dotakao jedan djelić problema , ali to je samo jedan od razloga , pa i ako neko vjeruje da je TC ostao na analognom radu, odnosno da nije uložio u softvere i internet, onda je to samo pokazatalj njegovog znanja. Opšte poznata stvar je da su “klasične” agencije došle u krizu radi pojave “online agencija” i bookinga i da j mnogo klasičnih agencija je upravo zatvorilo vrata.
    Ja bih volio čuri , šta g. Radulović dalje predviđa za CG turizam , za koji je direktno odgovoran i na kraju bih zaista volio saznati gdje je stekao ovoliko široko obrazovanje od politike, ekonomije, građevine, turizma , hotelijerstava itd.
    Bravo nam našoj crnoj Gori! nje je kakao će se ponašati englesko tržište s obzirom na razvoj situacije u EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published.