Francuski vinari držali 165 Bugara kao robove

Više od 165 mogućih žrtava modernog ropstva iz Bugarske, koji su radili za francuske vinare, otkriveno je u akciji protiv organizovanog kriminala, objavio je u ponedjeljak Europol.

Francuski funkcioneri uhapsili su prošle nedjelje četvoro osumnjičenih – trojicu Bugara i jednu osobu iz Francuske – nakon što su identifikovali 167 mogućih žrtava modernog ropstva koje su zaposlile četiri kompanije koje se bave proizvodnjom vina u blizini Lyona, kazala je policijska agencija EU-a.

Radnici su regrutovani preko legalne agencije za zapošljavanje u Bugarskoj, i rečeno im je da će zarađivati 60 eura dnevno, te da će im biti pokriveni troškovi prevoza i smještaja, kazao je Europol. Međutim, smješteni su u kampove, odbijan im je novac za hranu, a kada su im istekli ugovori nisu mogli dobiti svotu koja im je obećana, zbog čega se mnogi nisu mogli vratiti u Bugarsku.

Procjenjuje se da je oko 25 miliona ljudi širom svijeta na prisilnom radu, od farmi i fabrika, preko ribarskih flota, ocjena je UN-ove agencije za rad.

Check Also

Lista 100 najboljih vina na svijetu

Poznati magazin Wine Spectator objavio je svoju godišnju listu top 100 vina, koju je napravio …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *