Ekonomija eurozone osjetno usporila u septembru

Dodajte komentar

Ekonomija eurozone osjetno je usporila u septembru, zakočena naglim posustajanjem potražnje za robom i uslugama, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje londonske kompanije za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Markit.

U septembru je indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni pao na 50,4 boda, s avgustovskih 51,9 bodova, procjenjuju u Markitu. Vrijednosti niže od 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti a one više na njihov rast.

Septembarska vrijednost PMI-ja najniža od sredine 2013. godine.

“Ekonomija eurozone na ivici je stagnacije, uz nove naznake prelivanja sve izraženijeg pada aktivnosti u industriji i na sektor usluga”, konstatira glavni ekonomista Markita Chris Williamson.

Nove narudžbe robe i usluga bilježe najveći pad u nešto više od šest godina, ističu u Markitu.

“Pojedinosti istaživanja upućuju na zaključak da ekonomiji prijeti pad aktivnosti u idućim mjesecima”, konstatovao je Williamson.

Izvještaj podupire odluku Evropske centralne banke (ECB) o novim poticajima za ekonomiju eurozone. ECB je prije desetak dana odlučio ponovo pokrenuti program kupovine imovine u vrijednosti 20 milijardi eura kako bi podupro inflaciju i ekonomski rast u eurozoni. Ujedno su dodatno snizili kamatnu stopu na depozite banaka još dublje u negativnu teritoriju.

S obzirom na trgovinske sukobe, geoplitičke napetosti i Brexit, ali i zabrinutost zbog usporavanja svjetskog ekonomskog rasta, poslovni čelnici prilično su pesimistični u pogledu razvoja situacije u idućih 12 mjeseci, uključujući izglede za potražnju, kako na globalnom nivou tako i u samoj eurozoni.

“S obzirom na ovakve podatke istraživanja, ECB će biti izložen pojačanom pritisku da dopuni nedavno usvojeni paket podsticajnih mjera”, predviđa glavni ekonomista londonske kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *