“Crnogorski poslodavci najoporezovaniji u regionu”

Poslanici DPS-a, SD-a i Force su na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet glasali protiv prijedloga Socijaldemokratske partije da se smanji poresko opterećenje koje plaćaju crnogorski poslodavci sa sadašnjih 67 odsto na 55 odsto, saopštio je potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković.

On je ocijenio da bi se usvajanjem ovog prijedloga SDP-a značajno rasteretila crnogorska privreda, povećala konkurentnost, stvorili uslovi za investiranje, ali i za povećanje zarada zaposlenima u realnom sektoru koje stagniraju već osam godina.

“Naši poslodavci su najoporezovaniji u regionu i na jedan euro zarade koju isplate radnicima plaćaju državi 67 centi. Zbog ovakvog oporezivanja vidljivo je nezadovoljstvo poslodavaca, posebno jer vide nepravdu na svakom koraku, budući da se zakon ne primjenjuje jednako prema svima. Tako smo danas u paradoksalnoj situaciji da je država, odnosno državna preduzeća, najveći poreski dužnici, a da privilegovani privrednici bliski vlastima duguju desetine i stotine miliona eura neplaćenih poreza”, istakao je on.

Prema njegovim riječima u ovakvim uslovima poslovanja država utiče na lošu konkurentnost crnogorskih kompanija i poštene poslodavce, kojih je ogromna većina, silom gura u nelegalnu ekonomiju.

Zaković poručuje da država ne smije biti najgora prema najboljima i onima koji poštuju zakone ove zemlje, i da njima konstantno povećava namete, dok najgori ostaju izvan kontrole zakona i na taj način stiču ekstraprofit.

“Sa žaljenjem konstatujemo da vladajuća većina nastavlja da odbija da podrži ključne reformske zakone kojim bi se poboljšao status radnika i poslodavaca u našoj zemlji. Pored ovog zakona, nema sluha ni za zakone kojima bi 77.500 radnika dobilo uvećanu minimalnu zaradu a 38.000 radnika ukidanje kriznog poreza. Nema podrške ni za zakone kojim bi se smanjile akcize na gorivo ili stopa PDV na električnu energiju. Svi ovi zakonski predlozi SDP-a su slični mjerama koje rade skoro sve zemlje u okruženju i Istočnoj Evropi, upravo kako bi spriječile iseljavanje koje postaje masovan trend i stvorile konkurentne i održive ekonomije. Pored ovog odbijanja, nastavićemo zajedno sa udruženjima poslodavaca, da se borimo za smanjenje poreza na zarade i time omugućiti bolje i konkuretnije uslove za crnogorsku privredu i veće plate za crnogorske radnike”, zaključio je Zeković.

Check Also

Turska lira u slobodnom padu

Turska se suočava sa novm valutnom krizom, pogoršavajući probleme zemlje na Bosforu koja se već …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *