Pokrenuto 450 stečaja na zahtjev Poreske uprave

Dodajte komentar

Privredni sud pokrenuo je u ovoj godini 450 stečajnih postupaka u firmama kojima je Poreska uprava ukinula rješenja o reprogramu ili nije mogla da naplati poreski dug u dužem vremenskom periodu, rečeno je “Vijestima” u PU.

Podaci pokazuju da je PU od početka godine predala ukupno 560 zahtjeva Privrednom sudu za pokretanje stečaja, a ta cifra nije konačna, jer se spremaju predlozi za iniciranje stečaja kod još 84 obveznika.

“Posmatrajući period od početka 2019. godine, kada je PU intenzivirala aktivnost predlaganja stečajnog postupka kod poreskih obveznika kod kojih su ukinuta rješenja o reprogramu ili kod kojih već duže vremena nije bilo moguće naplatiti poreski dug, Privrednom sudu podnijeto je ukupno 560 predloga, sa ukupnim dugom u iznosu od 46,4 miliona eura. Među poreskim obveznicima za koje je predloženo otvaranje stečajnog postupka nalazi se 461 poreski obveznik kojem je prethodno ukinuto rješenje o reprogramu poreskog potraživanja, čiji ukupni poreski dug iznosi 25,95 miliona eura, kao i 99 poreskih obveznika koji nijesu bili u reprogramu, a kod kojih ostalim mjerama nije bilo moguće naplatiti poreski dug u iznosu od 20,44 miliona eura”, kazali su “Vijestima” u PU.

46,4 miliona eura Poreska uprava potražuje od 560 poreskih dužnika za koje je tražila uvođenje stečaja. Od te sume 25,95 miliona se potražuje od onih kojima su ukinuta rješenja o reprogramu

Iz tog poreskog organa, čiji je direktor Miomir M. Mugoša, napominju da su u septembru pripremili predloge za iniciranje stečajnog postupka za još 84 poreska obveznika od kojih potražuju sedam miliona eura.

“Ti predlozi će narednih dana biti upućeni Privrednom sudu. Od ukupno 560 predloga do sada upućenih Privrednom sudu, isti je do sada odlučio po 450 predloga donošenjem odluke o otpočinjanju stečajnog postupka, dok je još 110 predloga još uvijek u proceduri. Imajući u vidu da je Privredni sud započeo radne aktivnosti od početka septembra, a po okončanju perioda godišnjih odmora očekuje skori ishod i ostalih upućenih predloga”. kazali su u PU.

Na pitanje “Vijesti” da li su PU i Privredni sud riješili pitanje u vezi sa naplatom takse za pokretanje stečajnog postupka i koliko sada iznosi ta taksa koju PU treba da plati za svaki pojedinačni slučaj iz PU nijesu precizno odgovorili na pitanje.

“Imajući u vidu da u skladu sa članom 60 Zakona o stečaju Privredni sud određuje visinu avansa na ime troškova stečajnog postupka, koji je predlagač stečaja dužan da uplati, Poreska uprava će po svakom pojedinačnom slučaju vršiti uplate iznosa utvrđenih od strane suda, pri čemu Poreska uprava na budžetskoj poziciji sa koje se vrši plaćanje po ovom osnovu za 2019. godinu ima opredijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 300.000 eura”, kazali su u PU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *