Investicijom od 100 eura svako može postati dioničar u kompaniji Mate Rimca

Greyp Bikes, kompanija Mate Rimca koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala i sestrinska kompanija Rimac Automobila, kreće u javnu ponudu digitalnog tokena.

Tačnije, od ponedjeljka 23. septembra Greyp pokreće crowdfunding kampanju u kojoj svaki zainteresirani ulagač, za minimalan ulog od 100 eura, može postati vlasnik udjela u Rimčevoj kompaniji Greyp i stajati uz rame Porscheu koji tamo drži udio od 11 posto. Iz Rimčeve kompanije napominju da ulagač time ostvaruje pravo glasa u upravljačkim odlukama kompanije i pravo na isplatu dividende, izvijestio je Jutarnji.

Kako je objasnio Filip Nendl, projektni menadžer u Greypu, njihova javna ponuda tokena, odnosno Equity Token Offering (ETO), među prvim je takvim modelima prikupljanja sredstava u svijetu.

Nije klasično izlistavanje na berzi jer ide preko blockhain tehnologije, ali nije ni ICO (Initial Coin Offering) verzija crowdfunding u kripto-svijetu koja je zadnjih godina bila izrazito popularna.

Naime, za razliku od ICO-a, u kojem investitor ne stupa ni u kakav pravni odnos s kompanijom, u ETO-u investitor postaje dioničar kompanije i ostvaruje ista prava. Stoga investitiori u Greyp ne mogu biti anonimni kao što to mogu ulagači u ICO-u.

Procedura funkcioniše u nekoliko etapa. Prva je identifikacija potencijalnog ulagača na njemačkoj platformi Neufund gdje će morati ostaviti svoje podatke. Platforma je to slična Kickstarteru gdje će nakon procesa “white listinga” u kojem će ulagači iskazati svoj interes, odnosno predbilježiti se za za kupovinu tokena bez obaveze, kreće privatna prodaja u kojoj će samo oni moći da učestvuju. Oni koji učestvuju u privatnoj kupovini tokena ostvaruju popust od 10 posto. Ako se svi tokeni ne prodaju u privatnoj kupovini nakon dvije sedmice kreće javna prodaja tokena.

Na taj način Greyp, čija je trenutna valuacija 45 miliona eura, cilja pet miliona eura investicija. Tako će osim u eurima, investitor moći plaćati i u kriptovaluti Ether, a u istoj kriptovaluti isplaćivaće se dividenda. Na raspolaganju je tek 30 dionica, a jedna je dionica ekvivalent milionu tokena čija je cijena 0.161870 eura. Minimalno ulaganje je 100 eura.

Check Also

Poreski obveznici na tri mjeseca mogu odložiti poreske obaveze za maj

Poreski obveznici mogu na 90 dana odložiti i poreske obaveze po osnovu poreza na dohodak …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *