Kako je Bill Gates ove godine zaradio 16 milijardi dolara

Iako je ove godine donirao više od 35 milijardi dolara u humanitarne svrhe, Bil Gejts od početka 2019. zaradio je 16 milijardi i tako postao “težak” 106 milijardi dolara.

Riječ je o jednostavnoj strategiji ulaganja – više od 60 odsto bogatstva držim u dionicama – rekao je osnivač “Majkrosofta” u intervjuu za “Blumberg”.

Od ponedjeljka se oko 60 milijardi dolara Gejtsovog bogatstva nalazi upravo u dionicama koje posjeduje i zahvaljujući tome, kako je pojasnio Mihael Larson, investicioni savjetnik tog milijardera, Gejts je uspio da izgradi najveću svjetsku privatnu fondaciju bez smanjenja svog bogatstva.

Ipak, to bi se moglo promijeniti, ako se u SAD uvedu veći porezi, kao što posljednjih dana navode naslovnice svjetskih medija.

“Sumnjam da će porez na bogate proći, no ja ne bih bio protiv njega. Najbliže tome jeste porez na nekretnine za koji snažno zagovaram da se vrati na 55 odsto, odnosno na postotak na kojem je bio prije nekoliko decenija”, rekao je Gejts.

Iako je drugi najbogatiji čovjek na svijetu (odmah posle Džefa Bezosa), Gejts je poznat kao zagovornik većih poreza na dohodak onih najbogatijih u Americi i veće transparentnosti.

“Ne sviđa mi se što postoji toliko fondacija za koje niko ne zna to su njihovi vlasnici. Finansijska transparentnost je veoma bitna”, utvrdio je i dodao da sumnja da će se i u budućnosti moći pohvaliti jednakim finansijskim uspjesima kao do sada.

 

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *