Huawei predstavio mate 30 i mate 30 pro: Moćni uređaji sa hendikepom

Dodajte komentar

Kineski tehnološki gigant Huawei predstavio je u Minhenu svoje najnovije mobilne telefone mate 30 i mate 30 pro.
Oba telefona se mogu pohvaliti izuzetnom tehnologijom u Huawejevoj verziji androida 10.

Ovo su prvi Huaweijevi telefoni koji su stigli u prodaju nakon što je Trump zabranio američkim kompanijama saradnju s ovom kineskom kompanijom. Iako je u početku najavljeno da će mate 30 moći i u potpunosti uživati Googleove usluge, američka kompanija je krajem avgusta objavila da to neće biti slučaj.

Kako će u Huaweiju odgovoriti na ovaj udarac, otad je ključno pitanje.

Uređaj će, kako je rečeno na prezentaciji, biti opremljen Huaweijevom platformom Android EMUI 10, temeljenom na najnovijoj verziji Googleovog Android 10 operativnog sistema.

Pitanje operativnog sistema je ostavilo u sjenci ono što novi telefoni mogu učiniti.

Najistaknutija u dizajnu je stražnja strana uređaja koja ostavlja četvrtasti raspored i raspoređuje tri kamere u velikom krugu u sredini gornje trećine uređaja. Mate 30 pro ćemo moći gledati na “zakrivljenom” OLED ekranu, slično kao Samsungovi ekrani , dok će mate 30 imati ekran oivičen s minimalnom ivicom.

Tu je i skriveni senzor kretanja, 3D dubinska kamera, selfie kamera i senzor blizine i ambijentalno svjetlo. Dijagonala mate 30 bit će 16,8 centimetara s rezolucijom 2340×1080, a mate30 pro biće nešto kompaktniji 16,6 centimetara s rezolucijom 2400×1176.

Telefon će stvarati zvuk vibracijom na ekranu, što znači da na uređaju neće biti mjesta za zvučnike. Oba modela će takođe biti vodootporna.

Uređaj će pokretati kirin 990 5G sisstem procesora s ugrađenim 5G mrežnim modemom. Ukupno uređaj ima 21 antene raspoređene po kućištu, od kojih je 14 za 5G mreže. U međuvremenu će mate 30 baterija biti 4200 mAh, a mate 30 pro 4500 mAh.

Za predstavljanje u Huaweiju su odabrali Evropu, mada je jasno da će nedostatak Googleovog softvera na tako moćnim zmajevima još uvijek uvelike uticati na atraktivnost potencijalnih kupaca upravo na našem kontinentu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *