ZZZCG: Za grant šeme usmjereno više od 10 miliona eura

Dodajte komentar

Iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom za grant šeme usmjereno je više od 10 miliona eura.

Od 2014. kada je objavljen prvi javni poziv do ove godine, Zavod za zapošljavanje sproveo je osam javnih poziva.

U projektima koji su finansirani na taj način ukupno je uključeno više od 1.000 lica sa invaliditetom.

Oko 60 odsto njih je zapošljeno tokom trajanja projekta, a određeni broj osoba je produžio radni angažman i nakon završetka projekta.

Predrasude

Grant šeme i javni pozivi za dodjelu nepovratnih sredstava Zavoda za zapošljavanje značajno su doprinijeli da se ambijent  zapošljavanja lica sa invaliditetom unaprijedi u odnosu na prethodni period.

Međutim, i dalje su ostale dvije glavne prepreke u zapošljavanju lica sa invaliditetom: njihovo neadekvatno obrazovanje ili stepen kvalifikacije i  predrasude poslodavaca u smislu njihovih mogućnosti i radnih sposobnosti.

Jedan od ključnih razloga za nezapošljavanje lica sa invaliditetom jeste visok stepen predrasuda poslodavaca u smislu radnih sposobnosti lica sa invaliditetom, njihovih znanja, kompentencija. Zavod će kroz svoje redovne aktivnosti, ali i kroz realizaciju projekata finansiranih putem grant šema i ostalim podsticajnim mjerama uticati da se socijalna distanca između poslodavaca i lica sa invaliditetom smanji, što će u krajnjem rezultirati njihovim većim.

Zavod će nastaviti da kroz program dodjele nepovratnih sredstava unapređuje proces profesionalne rehabilitacije.

Martinović poziva poslodavce da se uključe u zapošljavanje lica sa invaliditetom i da, pri tom, koriste povoljnosti koje im država nudi. On podsjeća da je po javanom pozivu iz aprila Zavod podržao 57 projektnih predloga.

U te projekte biće uključena 383 lica sa invaliditetom, od čega će 287 biti zaposleno tokom trajanja projekata, dok će njih 134 biti zaposleno nakon završetka projekata, u najkraćem trajanju od devet mjeseci.

“Onaj izvođač koji je projektom naveo da će utrošiti više od 10.000 eura u opremu za otvaranje novih radnih mjesta, u obavezi je da, po okončanju projekta, zaposli najmanje dvoje lica sa invaliditetom, u najkraćem trajanju od devet mjeseci. To je definisano ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava”, objašnjava Martinović.

Projekti

Projekte karakteriše šarolikost ideja iz zanatstva, uslužnih i proizvodnih djelatnosti. Recimo, projektom “Magnet za nova radna mjesta” , vrijednosti skoro 50.000 eura, planirano je u Bijelom Polju uključivanje šest lica sa invaliditetom, koji će se osposobiti za obavljanje poslova radnika u proizvodnji i prodaji turističkih magneta i suvenira.

Za rad u podgoričkom tepih servisu i vešeraju obučeno je šest osoba sa invaliditetom, nakon čega je njih četvoro nastavilo radni angažman.

Kompanije DžiM doo iz Podgorice i Project Advisory Group doo iz Podgorice započele su realizaciju projekta “Na bijelom hljebu”, koji predviđa zapošljavanje, odnosno osposobljavanje osoba sa invaliditetom, za poslove pekara i buregdžije. U projekat je uključeno šest lica sa invaliditetom. Nakon obuke četiri polaznika će imati priliku da se zaposle, i dodatno steknu znanje iz pekarske proizvodnje, u trajanju od pet mjeseci.

U Rožajamaje označen početak projekta “Vrijedne ruke, koji se odnosi na obuku i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, uz podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Ovaj poduhvat će realizovati Nevladina fondacija Biserje, u partnerstvu sa NVO Amanet tradicije. Projekat podrazumijeva obuku za šest osoba sa invaliditetom koje će biti osposobljene za izradu narodnih nošnji i umotvorina.

Izvor: Dnevne Novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *