Stanari Bloka pet nezadovoljni zbog plaćanja parkinga

Nakon što je iz podgoričkog Parking servisa najavljena naplata na platou nekadašnje Male pijace u Moskovskoj ulici (iza Hrama Hristovog Vaskrsenja) i Ulici Velimira Terzića u Bloku pet, više građana je negodovalo zbog toga, a reagovali su i iz Građanskog pokreta URA-a. Građani tvrde da je parking u dijelu grada preko Morače i Bloku pet dugogodišnji problem koji nikako da se riješi, a požalili su se i na selektivno naplaćivanje kazni za parking.

“Pronaći parking u ovom dijelu grada je nemoguća misija. A sada gradnjom novih parkirališta postalo je još gore, naročito za nas koji ovdje živimo. Da ne pričam kako se kazne naplaćuju, po slučajnom odabiru”, kazala je CdM-u čitateljka iz Bloka pet.

Građani koji žive u blizini Hrama, nijesu zadovoljni jer će se i taj parking koji je do sada bio besplatan, naplaćivati.

“Vidim radove koji su u toku, još samo vazduh da nam počnu naplaćivati”, kratko je prokomentarisao jedan čitalac CdM-a.

CdM je pitao Parking servis da li se građani žale na selektivno naplaćivanje kazni, i kako se naplaćuje parking u Bloku pet, ali iz tog gradskog preduzeća nijesmo dobili odgovor.

Iz građanskog pokreta URA-e ukazali su da, iako su, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, kupci stanova u podgoričkom naselju Blok V – kroz tadašnju cijenu kvadrata plaćali i sve dodatne sadržaje koje je njihov kvart nudio – od broja parking mjesta, do zajedničkih prostora i zelenih površina, to nije spriječilo “prosvijećene gradske oce” i rukovodstvo preduzeća “Parking Servis“ da na javnom parkiralištu postave naplatnu rampu, sa namjerom da stanarima opet naplaćuju ista parking mjesta, za koja su prije nekoliko decenija dali novac.

Podgorička URA je, kako su naglasili još prije dvije godine pokrenula društveni dijalog na navedenu temu, te organizovala protestne šetnje u Bloku V protiv rasparčavanja imovine tog podgoričkog naselja i planirane izgradnje solitera od 25 spratova.

“Upravo je Blok V, koji je nastao na smjernicama sjajnog urbanističkog plana Vukote Tupe Vukotića iz 1976. godine, najbolji primjer – kakvo bi moralo biti urbano planiranje u Podgorici i u kom pravcu bi naš grad trebao da se razvija. A taj koncept mora biti podređen interesima građana, kao primarnih i najbrojnijih korisnika prostora, a ne interesima krupnog kapitala. Zbog toga je sasvim jasno da, dok god na vlasti bude Demokratska partija socijalista (DPS) i njena politika komodifikacije prostora (i svega van prostora), naš grad neće biti razvijan prema željama i potrebama sopstvenih građana, već prema željama šačice moćnika“, ukazali su u podgoričkom pokretu URA.

URA podsjeća da je “prvenstveno zbog velikog broja zaposlenih, ogromne tekuće potrošnje i neodgovornog poslovanja, gradsko preduzeće Parking servis godinama u velikim finansijskim problemima koje pokušava rješavati preko leđa svih građana“.

“U prilog tome govori i podatak da je preko 90 odsto od ukupnih prihoda preduzeća „Parking servis“ u proteklih sedam godina utrošeno je na zarade zaposlenih u tom preduzeću, dok je istom, tokom 2016. godine Skupština Glavnog grada “oprostila“ dug za poreze i doprinose zaposlenih u iznosu od čak 531.188 eura. Zbog toga menadžment tog preduzeća ne vidi ništa sporno da stanari Bloka V opet plaćaju već plaćeno, po znatno višim cijenama, kako bi se makar privremeno prikrile budžetske rupe i opšta nesposobnost upravljanja“, zaključili su u podgoričkom pokretu URA.

Glavni grad ima rok do novembra da otkloni nepravilnosti vezane za naplatu doplatne karte

CdM je kontaktirao Ustavni sud povodom odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada, koja tretira pitanje doplatne karte, za koju je ranije utvrđeno da nije u skladu sa Ustavom i zakonom. Iz ovog suda su pojasnili da je rok počeo da teče od 31. maja, a da Glavni grad ima 180 dana da ukloni nepravilnosti.

“Ustavni sud je na zahtjev donosioca akta zastao sa postupkom odlučivanja o ustavnosti i zakonitosti Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada Podgorice (”Službeni list – Opštinski propisi”, broj 13/15. i 16/17.), koju je donijela Skupština Glavnog grada – Podgorice, u trajanju od 180, koji je počeo da teče od dana dostavljanja Rješenja Ustavnog suda donosiocu tj. od 31. maja 2019. godine. Ukoliko u tom roku neustavnost i nezakonitost Odluke ne bude otklonjena Ustavni sud će, saglasno odredbi člana 62. stav 2. Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore, nastaviti, postupak”, odgovorili su iz Ustavnog suda-

Podsjetimo, Ustavni sud je u februaru, donio odluku da prestaju da važe kazne koje Parking servis piše za neplaćanje ili prekoračenje plaćenog vremena na parkiralištu.

U obrazloženju odluke o nezkonitosti ovog plaćanja naveli su da je “propisan poseban osnov” kojim se Parking servisu daje za pravo da stiče pravo od ” posebne doplatne karte”.

Doplatna karta, prema mišljenju Ustavnog suda nije u skladu ni sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *