Priprema se garancija SB za zaduživanje do 500 miliona

Dodajte komentar

Svjetska banka radi sa Centralnom bankom i Ministarstvom finansija na realizaciji aktivnosti u okviru odobravanja razvoje garancije PBG2, čiji je cilj da osnaži stabilnost finansijskog sistema kroz unapređenje zakonodavnog okvira i smanjenje potencijalnih ranjivosti. To je saopšteno juče nakon sastanka guvernera Radoja Zugića sa timom Svjetske banke koji je predvodio šef Kancelarije SB za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas i menadžer prakse CB za finansije, konkurentnost i inovacije za region Evrope i centralne Azije Mario Guadamilas.

Na sastanku je, kako je objašnjeno, razgovarano o napretku u aktivnostima koje je CBCG sprovela u cilju obezbjeđivanja drugog dijela programa razvojne garancije SB Crnoj Gori. Podsjetimo da uz pomoć garancije SB, Crna Gora planira da se za refinansiranje duga zaduži do 500 miliona eura. Razgovarano je i o aktuelnom stanju u bankarskom sistemu.

-Aktiva banaka od 4,5 milijardi eura na kraju avgusta i likvidna aktiva u iznosu od 1,1 milijardu na istorijskom su maksimumu, saopštio je guverner Radoje žugić.

Zugić je istakao da su pozitivni trendovi iz prethodne godine nastavljeni i u ovoj, te da svi ključni parametri poslovanja banaka bilježe rast.

– Od kraja prošle godine, kod 13 banaka u sistemu ukupni krediti porasli su 10,7 odsto, kapital 18,2, a depoziti 9,9 odsto, što potvrđuje da postoji snažno povjerenje u bankarski sistem. Ranjivosti iz prethodnog perioda značajno su smanjene. Nekvalitetni krediti se u kontinuitetu smanjuju i trenutno iznose 4,75 odsto ukupnih kredita, kazao je guverner.

Zugić je upoznao predstavnike SB sa aktivnostima CBCG koje se tiču implementacije revizije kvaliteta aktive bankarskog sistema, modernizacije platnog prometa i usaglašavanja nacionalne sa evropskom regulativom.

Salinas i tim SB su istakli da je CBCG odabrala adekvatne prioritete za naredni period i pozdravili namjeru o sprovođenju AQR-a, kao djelotvornog instrumenta za prepoznavanje i rješavanje svih eventualnih dodatnih ranjivosti u bankarskom sistemu.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *