Evropski parlament podržao Kristin Lagard za mjesto predsjednice ECB

Dodajte komentar

Evropski parlament podržao je Kristin Lagard za buduću predsjednicu Evropske centralne banke (ECB), koja će biti prva žena na ovoj poziciji.

Na plenarnom zasijedanju parlamenta u Strazburu poslanici su dali podršku Lagardovoj sa 394 glasa “za”, protiv je glasalo 206, a 49 je bilo suzdržano, javlja Rojters. Lagard, uprkos pozivu da prisustvuje sjednici, nije bila prisutna.

“Kristin Lagard je odličan izbor i ima moju punu podršku”, rekao je Ludek Njedermajer, češki desno-centristički poslanik, na plenarnoj debati uoči glasanja. Dodao je da je Lagard u prilici da istakne značaj i drugih ekonomskih politika, a ne samo monetarne politike.

Rojters podsjeća da su lideri EU u julu izabrali Lagardovu, visprenu pregovaračicu koja je vodila Međunarodni monetarni fond, ali ima malo iskustva u monetarnoj politici, da od 1. novembra zameni Marija Dragija na čelu najmoćnije finansijske institucije u 19-članom bloku Eurozone.

Lagard, bivša advokatica za borbu protiv monopola, postala je francuska ministarka finansija 2007. godine, a zatim je preuzela dužnost šefa MMF.

Lideri EU će njeno imenovanje za šefa ECB-a, sa osmogodišnjim mandatom, formalno ozvaničiti na redovnom samitu sredinom oktobra.

Evropski parlament je za zamjenika šefa nadzornog tijela ECB-a izglasao Luksemburžanina Iva Merša, sa 379 glasova “za”, 230 protiv i 69 uzdržanih, preneo je Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *