EPCG potpisala njemačkom KFW bankom ugovor vrijedan 30 miliona

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala je sa njemačkom KFW bankom ugovor za projekat rekonstrukcije i modernizacije Hidroelektrane (HE) Perućica. Riječ je o projektu koji je vrijedan 33 miliona eura.

Ugovor su potpisali izvršni direktor EPCG Igor Noveljić i glavni projekt menadžer u KFW Bodo Schmuelling.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić podsjetila jed a HE Perućica sljedeće godine slavi jubilej – 60 godina, te da je sigurna kako će to elektroenergetsko postrojenje “u svoj 60. rođendan ući sa velikim radovima”.

“Plan je da se za 33 miliona kredita po veoma povoljnim uslovima uradi potrebna rekonstrukcija građevinskog, elektro-mašinskog dijela i ono što je najvažnije, konačno ćemo dobiti tendersku dokumentaciju i projektnu dokumentaciju za ugradnju osmog agregata u HE Perućica”, kazala je Sekulić.

Istakla je da HE Perućica možda čekala “ovu generaciju i menadžmenta i inženjera da konačno dobije taj osmi agregat”.

“Što je tu dobro, dobro je što ćemo dobiti elektranu koja će biti pouzdana, koja će nam dati sigurnu energiju, što za zemlju, što za mogući izvoz, sto će joj biti produžen vijek trajanja i ono što je možda i najvažnije, kroz ovakve investicije povećavamo proizvodnju, povećavamo pouzdanost, a ne radimo nikakve dodatne zahvate na životnoj sredini”, istakla je Sekulić.

Check Also

Solidarnost u doba Korone: Crnogorski ugostitelji ustupaju svoje kapacitete Vladi i NKT-u

Da krizne situacije, kakva je i pandemija virusa COVID19, znaju probuditi najbolje u ljudima pokazao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *