Žugić: Bankarski sistem dobro kapitalizovan, visoko likvidan i veoma solventan sa profitabilnošću

1 komentar

Crnogorski bankarski sistem dostigao je rekordni iznos kada je u pitanju njegova likvidnost, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na jučerašnjem panelu Novi finansijski instrumenti koji je, u okviru 24. Miločerskog razvojnog foruma, održan na Cetinju.

Kao glavni govornik prvog okruglog stola na višednevnom tradicionalnom skupu, čija je ovogodišnja centralna tema “Ekologija: regulacija, edukacija, biznis”, on je prezentovao nove podatke o stanju finansijskog sistema na nivou države.

“Trenutno je bankarski sistem dobro kapitalizovan, visoko likvidan i veoma solventan sa profitabilnošću. Danas imamo istorijski nivo aktive banaka od 4,5 milijardi, visoku likvidnu aktivu od 1,1 milijarde eura i visoki stepen likvidnosti veći od 19 odsto, što je gotovo dvostruko više od propisanog minimuma”, naveo je on u izjavi za TVCG o ključnim
tezama svog izlaganja.

Prema njegovim riječima, evidentiran je i rast depozita u ovoj godini.

“U odnosu na periode prethodnih godina, naročito kada smo imali i određenih negativnih konotacija dijela javnosti, u odnosu na 31. decembar do kraja avgusta imamo rast depozita za više od 300 miliona eura. Prosječni dnevni depoziti imaju kontinuirani dnevni rast, što je znak povjerenja i u bankarski sistem”, potcrtao je on.

Uzimajući u obzir situaciju iz decembra prošle godine, posebno situacije sa IBM i Atlas bankom koje su među tri problematične, Žugić je istakao da je sistem “iz perioda u period sve stabilniji što potvrđuje njegovo zdravlje i otpornost”, a to se pokazalo u vremenu kada su postojale određene ranjivosti.

“Te sistemske ranjivosti danas više ne postoje, ali moguće da postoje na nivou određenih banaka”, zaključio je guverner CBCG.

Regulativa za kriptovalute

Žugić je kazao da su tokom panela Novi finansijski instrumenti izneseni stavovi vrlo interesantni za njega kao predstavnika regulatora CBCG. “Razgovarali smo i o novim tehnologijama, inovacijama, kako tehnološkim, tako i digitalnim. Svakako je ključno pitanje kako naći mjeru, na primjer, između konzervativne CBCG i nezaostajanja u prihvatanju modernih tehnologija”, precizirao je.

On je podsjetio na izjave guvernera, poput onog Banke Engleske, Marka Karnija koji je kazao da je “vrijeme da centralne banke, uz regulaciju i kolateralizaciju, izdaju i svoje digitalne valute, kao što to čine neke kompanije”.

Za takav finansijski instrument koji će biti uveden, a CBCG je već pripremila regulativu da Crna Gora bude prva zemlja regiona koja bi mogla da to implementira.

“Iako su neki drugi već iskoračili u tom pravcu, u smislu sveobuhvatnosti bićemo prvi ovako kako ćemo mi to uraditi”, najavio je Žugić.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hahaha

    Kad su u februaru-aprilu opadali depoziiti, to je bio sezonski efekat. Sad kad se dešava turistička sezona, to onda je uspjeh CB CG-a. Guverner i MMF sad uništavaju stabilnost našeg sistema. Mada je guverner najšaljiviji upravo oko “odijuma dijela javnosti”, iako zna da na tako nesručan način radi svoj posao da nije zaslužio da bude omržen, već transaprentno razotkrivven.

    Ali je jedno istina, što je zavijeno izgovorio guverner: svi koji su izgubili pare u Atlasu i IBM-u trebaju da su mu “zahvalni”, jer su stvarno deponovali pare znajući da će njegov način kontrole banaka baciti u ponor bez povratka njihove pare. Nekakav čudan način da se sprovodi visoko odgovorna aktivnost supervizije banaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *