Wi-Fi 6 je zvanično stigao

Dodajte komentar

Novi standard za bežični pristup internetu Wi-Fi 6 postao je dostupan, a osim što donosi veću brzinu i domet, on će preurediti i način na koji ruteri upravljaju sve većim brojem internet uređaja u našim kućama.

Wi-Fi 6 ponudit će brzine koje su otprilike 30% brže od Wi-Fi 5, s teoretskim maksimalnim brzinama prenosa oko 10 Gbps.

Wi-Fi 6 nije novo sredstvo za povezivanje s Internetom poput vlakana, ali je to poboljšani standard koji kompatibilni uređaji, posebno ruteri, mogu iskoristiti za učinkovitiji prenos Wi-Fi signala.

Za početak Wi-Fi 6 ruteri moći će da spakuju više informacija u svaki signal koji pošalju, što znači da će moći brže i učinkovitije komunicirati s uređajima.

Wi-Fi 6 donosi poboljšanja u sigurnosnom polju jer će ubrzati implementaciju WPA3. Korisnici će osjetiti brže veze, posebno kada se povezuju sa zagušenijim mrežama.

Standard je razvijen s razmišljanjem o dolasku Interneta stvari. Ključna funkcionalnost Wi-Fi 6 je OFDMA (ortogonalna frekvencija s višestrukim pristupom), što pametno dijeljenje mreže čini učinkovitijim i smanjuje kašnjenja, prenosi Indikator.ba

Poboljšano je i ciljno vrijeme buđenja (TWT), što znači da se slažete s povezanim uređajima koliko često će se oni buditi i primati i slati podatke, što će poboljšati autonomiju uređaja sa pogonom na baterije.

Standard koji se službeno naziva 802.11ax se pojavljuje već neko vrijeme – na primjer, Netgear je u aprilu ponudio četiri takva rutera – ali od sada proizvođači mogu na svojim kutijama imati i oznaku “Wi-Fi sertifikovano”.

IPhone 11 i iPhone 11 Pro / Max bit će među prvima koji će dobiti novi standard, a prvi sertifikovani pametni telefon biće Galaxy Note 10. Od sada se očekuje da će broj takvih uređaja brzo rasti.

Wi-Fi 6 razvio je Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), najveće svjetsko udruženje tehničkih stručnjaka. Uz mnoštvo drugih funkcija (čija je misija bila “unapređenje tehnologije za dobrobit čovječanstva”), IEEE je u osnovi čuvar Wi-Fi-ja, s odborom koji je odgovoran za razvoj i uspostavljanje industrijskih standarda.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *